Čovjek koji je izmislio igru Barcelone

Rinus Michels, Totalni fudbal i tiki-taka

Čovjek koji je izmislio igru Barcelone

Mnogi smatraju sadašnju ekipu Barcelone najboljom fudbalskom ekipom svih vremena.   

Navijali za Barcu ili ne, složićete se da, ako i nisu možda najbolji u istoriji, onda su sigurno među tri najbolja fudbalska tima koja su ikada igrala fudbal.

 

Nema sumnje da je Lionel Messi najbolji igrač ove generacije Barcelone. Odmah su tu uz njega i Xavi, Andres Iniesta, Cesc Fabregas, pa Alexis Sanchez, David Villa... Na klupi sjedi sjajni trener Pep Guardiola, ali ko je najzaslužniji za sjajnu igru Barcelone?

 

Otac Totalnog fudbala

 

Malo ko će da dati uspješan odgovor na ovo pitanje, jer je fudbal timska igra, a ne igra pojedinca. Ipak, ako ćemo gledati postavku, taktiku, formaciju, stil i fudbalsku filozofiju, najzaslužniji za uspjehe Barcelone je jedan od najvećih fudbalskih trenera svih vremena. Ne, to nije Guardiola. Riječ je o pokojnom holandskom stručnjaku Rinusu Michelsu.

 

Michels se naziva ocem Totalnog fudbala, unikatnog stila igre gdje svaki igrač u ekipi može igrati na svakoj poziciji u ekipi. Trener amsterdamskog Ajaxa Jack Reynolds je primjetio igru argentinske ekipe River Plata u 50-tim godinama prošlog vijeka, te je taj stil primijenio na Ajax, za koji je tada igrao Michels.

 

Kada je kasnije postao trener amterdamskih Kopljanika, Michels je usavršio stil, dodavši mu neke svoje finese, a taj je stil u istoriju fudbala ušao pod nazivom Totalni fudbal. 

 

Johan Cruyff prvo dijete Totalnog fudbala

 

Sistem Totalnog fudbala kasnije je dodatno razvio Stefan Kovacs, kada je Michels napustio Ajax i prešao u Barcelonu, a najvažniji produkt ovakvog stila igre tada je bio Johan Cruyff, legendarni holandski napadač, veoma važna karika ove priče u prenosu Totalnog fudbala u Španiju, odnosno Kataloniju, Barcelonu.

 

Iako je po vokaciji bio klasični napadač, Cruyff je prvi počeo sa kretnjom po terenu. Tokom utakmica često je mijenjao strane, tražio rupe u protivničkim odbranama i zbunjivao svoje čuvare, nešto slično što danas rade Lionel Messi ili Cristiano Ronaldo. 

 

Svoju najveću pobjedu u ranoj fazi Totalni fudbal je dobio u finalu tadašnjeg Kupa šampiona (danas Liga prvaka) 1972. godine, kada je Ajax sa 2:0 u finalu savladao Inter. Taj je poraz označen kao "smrt Catenaccia", sasvim suprotnog stila igre, koji je naginjao defanzivnoj igri, gdje se tačno znala uloga svakog igrača na terenu.

 

Barcelona je godinama usvajala ideje iz Ajaxa

 

Najbolji učenik Rinusa Michelsa, Johan Cruyff, donio je ovakav stil igre iz Ajaxa u Barcelonu, gdje se razvila španska verzija Totalnog fudbala, nazvana Tiki-taka. Ovakav stil igre podrazumijeva igru kratkih pasova, stalno prebacivanje lopte na protivničku polovinu i držanje posjeda lopte što je više moguće. Ovaj stil danas su do savršenstva razvili Barcelona i fudbalska reprezentacija Španije, koja je počela ovako igrati kada je na mjesto selektora došao Luis Aragones, a kasnije je isto nastavio sadašnji selektor Furije Vicente del Bosque.

 

Kako smo rekli, Totalni fudbal na Nou Camp donio je Cruyff, koji je bio trener Barcelone od 1988. do 1996. godine i koji je za to vrijeme postavio temelje današnjeg savršenog stroja. 

 

Cruyff je uspostavio današnji sistem igre Barcelone u formaciji 4-3-3, s tim da se u veznom redu i napadu igrači konstantno mijenjaju na pozicijama. Tako danas, recimo, možemo vidjeti Cesca Fabregasa kako igra napadača, ili Messija kako promijeni tokom utakmice četiri ili pet pozicija na terenu.

 

Tiki-taka

 

Nakon odlaska Cruyffa, sistem su nastavili koristiti holandski treneri Louis van Gaal i Frank Rijkaard, a danas sve to više nego uspješno koristi Pep Guardiola. Isti sistem koristi i ekipe Villarreala, pod trenerskim palicama Juana Carlosa Garida i Manuela Pellegrinija.

 

Fudbalska reprezentacija Španije igrala je tiki-taka na Evropskom prvenstvu 2008. godine i svjetskom prvenstvo dvije godine poslije. Španci su postali i evropski i svjetski prvaci.

 

"Tiki-taka, odnosno ova verzija Totalnog fudbala je najteža moguća verzija igranja fudbala. Bezkompromisna igra kratkih pasova, pomiješana sa intezivnim, visokim presingom po cijelom terenu", napisao je Simon Lowe, ugledni poznavalac španskog fudbala i kolumnista The Guardiana.

 

Tiki-taka se razliku od izvornog Totalnog fudbala po tome što se koncepcija igre više bazira na kretanje lopte, umjesto promjene pozicija igrača. Međutim, tiki-taki nije strano ni mijenjanje pozicija fudbalera na terenu.

 

Osim Barcelone i fudbalske reprezentacije Španije, danas sistem igre koji je u moderni fudbal uveo Rinus Michels, koriste i fudbalska reprezentacija Holandije i Ajax, klub koji je prvi počeo igrati ovakav stil fudbala. Pod selektorskom palicom Michelsa, Holandija je 1988. godine postala prvak Evrope, Michels je u svijet izbacio igrače poput Franka Rijkaarda, Ruud Gullita i Marca van Bastena.

 

Rinus Michels je umro u 77. godini u Aalstu u Belgiji, 3 marta 2005. godine. Smatra se jednim od najvećih fudbalskih stručnjaka svih vremena. Izabran je za najboljeg holandskog trenera svih vremena, a 1999. godine FIFA mu je zvanično uručila priznanje za najboljeg trenera 20. vijeka. Danas mu Messi, Iniesta, Xavi i kompanija mogu zahvaliti na svom stilu igre.

 

 

Potražite više informacija na temu La Liga:

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.