Dembeleov transfer posvađao gradonačelnika i predsjednika
Foto: EPA

Veliki novac stigao u francuski gradić

Dembeleov transfer posvađao gradonačelnika i predsjednika

Piše: R. Pašić
Barcelona je ovog ljeta dugo tražila zamjenu za Neymara, te ju je, nakon dosta muka, pronašla u Borussiji Dortmund. Mladi Ousmane Dembele je napustio Milionere i pojačo Barcu uz naknadu od 105 miliona eura, te dodatnih 45 miliona eura bonusa.

Osim Borussije dobro se "opario" i Rennes, klub  iz kojeg je Dembele i stigao u ekipu Milionera. Naime, francuskom prvoligašu je pripao značajan procenat od Dembeleovog transfera, pa će Rennes postati bogatiji za 20 miliona eura.

Ipak, Rennes nije jedini francuski klub koji je imao koristi od transfera Ousmane Dembelea iz Borussije Dortmund u Barcelonu. Naime, određeni procenat pripada i klubu iz gradića Evreuxa.

Naime, Evreux FC, klub iz istoimenog grada smještenog u Normandiji će dobiti milion eura od Dembeleovog transfera. Ovom klubu je pripao jedan manji postotak astronomskog transfera zbog činjenice da je Dembele promijenio državu u kojoj će nastupati.

Ova finansijska injekcija predstavljala je pravi šok za maleni Evreux, kako klub, tako i grad.

Naime, ovaj klub ima godišnji budžet od 60.000 eura, a njegov najveći finansijer je grad.

Svi žele dio novca od Dembeleovog transfera, pa je do sukoba došlo i između gradonačelnika Evreuxa Guyja Lefranda i predsjednika kluba Philippea Mongrevillea. Do razmirica je došlo jer Mongreville smatra da novac pripada klubu, dok gradonačelnik želi novac iskoristiti kako bi umanjio finansijski deficit u kojem se prošle godine našao grad.


Primera