Herminator novi trener fudbalske reprezentacije Austrije
Foto: EPA.eu

Veliko ime svjetskog skijanja

Herminator novi trener fudbalske reprezentacije Austrije

Fudbalski savez Austrije (OFB) se odlučio na neobičan potez. Naime, OFB je odlučio da angažuje austrijsku skijašku legendu Hermanna Maiera (41) kao mentalnog trenera austrijske fudbalske reprezentacije u kvalifikacijama za EURO 2016.

OFB se nije bez razloga odlučio na ovaj potez. Herminator u ovoj alpskoj zemlji uživa veliki ugled, kako među običnim ljudima, tako i među austrijskom sportskom javnosti, a sve zbog nepokolebljive volje kojom je u karijeri svladavao naizgled nesavladive prepreke. 

Maier je tokom svoje skijaške karijere četiri puta bio pobjednik Svjetskog kupa, a još jedanaest puta je bio pobjednik u pojedinim disciplinama. Ukupno je ostvario 54 pobjede, a 96 puta se uspinjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Ipak, najveći uspjeh Maierove karijere jeste njegov povratak skijanju nakon teške saobraćajne nesreće, kada je pri padu s motora zamalo ostao bez noge. Samo osamnaest mjeseci kasnije, nakon kobnog augusta 2001. godine, popularni Herminator se uspješno vratio skijanju, 2004. je osvojio veliki Kristalni globus za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, te mali Kristalni globus za pobjedu u superveleslalomu.

"Želim svoja osobna iskustva prenijeti na igrače. Želim im prenijeti svoja iskustva u ostvarivanju ciljeva. Ja nisam sportski psiholog i neću biti s njima na terenu, no vjerujem u uspješnu saradnju", kazao je dvostruki olimpijski pobjednik. 

Hermann Maier je osvojio zlato u veleslalomu i superveleslalomu u Naganu 1998., te srebro u superveleslalomu i bronzu u veleslalomu u Torino 2006.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Maier se nekoliko puta vraćao nakon teških povreda. On je sinonim za upornost i volju," kazao je selektor austrijske reprezentacije Marcel Koller.

Inače, reprezentacija Austrija će kvalifikacija igrati u grupi G, zajedno s Rusijom, Švedskom, Crnom Gorom, Moldavijom i Lihtenštajnom, a 31. marta u Beču će sa Zmajevima odigrati prijateljsku utakmicu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.