I BiH izvozi značajan broj fudbalera

Lista država iz kojih dolazi najviše internacionalaca

I BiH izvozi značajan broj fudbalera

Veliki broj fudbalera u današnjem vremenu svoje karijere gradi izvan matične države. A kada se radi o državama koje "izvoze" najveći broj fudbalera, većina bi pomislila na Brazil - i bili bi u pravu.

Naime, Brazil je, i dalje, zemlja iz koje u mnogobrojne svjetske lige odlazi najveći broj fudbalera. Ovo i ne čudi, ako u obzir uzmemo samu veličinu te države, ali i strast za fudbalom koju posjeduju milioni njenih stanovnika.

Prema mjesečnom istraživanju  švicarskog CIES-a, internacionalnog Centra za sportske studije, Čak 1202 brazilska fudbalera nastupaju u nekoj od liga izvan matične države. Od ovog broja njih 65% igra u jednoj od liga pod okriljem UEFA-e.

Na drugom mjestu je Francuska iz koje je u inostranstvo odtišao 781 fudbaler, dok je iz Argentine to učinilo 753 fudbalera.

I zemlje iz regiona se nalaze visoko na ovoj listi, pa se tako Srbija našla na četvrtoj poziciji, iznad Engleske i Španije. Čak 460 srbijanskih igrača je karijeru odlučilo nastaviti izvan svoje zemlje.

Hrvatska se, pak, nalazi na osmoj poziciji sa 323 fudbalera koja nastupaju u nekoj od svjetskih liga.

I Bosna i Hercegovina "izvozi" značajan broj fudbalera, pogotovo uzme li se u obzir veličina naše države. Pa se tako BiH našla na 22. mjestu ove liste. Čak 158 fudbalera iz BiH je sreću potražilo u jednoj od, mahom, evropskih liga, jer 98% bh. internacionalaca nastupa u nekom od ligaških takmičenja pod okriljem UEFA-a.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi