Igra miliona: Arsenal najviše zaradio u Engleskoj
Foto: EPA

Ogromna zarada u Premiershipu

Igra miliona: Arsenal najviše zaradio u Engleskoj

M. Šljivak
Teme:

Ekipa Leicestera stigla je do prvog i povijesnog naslova prvaka Engleske u sezoni 2015/2016.

Titulu prvaka Lisice su dobro i naplatile, pa je ovaj tim bogatiji za nešto više od 93 miliona funti.

Međutim, novi prvak Premiershipa je tek peti po zaradi u protekloj sezoni. Najviše novca je zaradio londonski Arsenal, nešto preko 100 miliona funti.

Topnici su za drugo mjesto na tabeli zaradili 23.605.000 funti, gotovo 21,5 miliona funti su dobili kao naknadu za prenos utakmica, te su dobili jednak dio novca za TV prava u, i van Engleske, uz novac od sponzora.

Jednak dio novca od TV prava dobili su svi timovi. Za Englesku taj dio iznosi 21.924.800 funti, dok su od TV prava za inostranstvo timovi iz Premiershipa zaradili 29.415.848 funti. Također, jednak dio novca je svih 20 ekipa dobilo i od sponzora, pa su inkasirali 4.509.152 funti.

Svaki tim je za poziciju na tabeli dobio 1.242.405 funti (posljednja Aston Villa), dok je prvak Leicester dobio najviše (24.848.100 funti). Interesantno je svakako da će Aston Villa koja je ispala dobiti čak 66 miliona funti.

Također, svaki tim je dobio različitu sumu za prenose utakmica. Minimalac je 8.782.088 funti, a ova cifra zavisi od broja utakmica u kojima su ekipe bile u direktnom prenosu.

Najviše direktnih prenosa imao je Arsenal (27), a zatim slijede timovi iz Manchestera. United su prenosili 26 puta, a City 25.

Sky i BT Sport su za prošlu sezonu izdvojili preko tri milijarde funti, dok su televizije iz inostranstva izdvojile 2,23 milijarde.

Buduće sezone će donijeti još više novca klubovima iz Premiershipa, a procjenjuje se da će za narednu sezonu televizije izdvojiti preko osam milijardi funti.

Interesantno je da je čak i 10 timova iz Championshipa dobilo čak 172 miliona funti od TV prava, a koji su prethodnih godina bili dio društva najboljih timova Engleske.

Ovaj dio je osiguran kao 'novac za oporavak' i bolje prilagođavanje nižim ligama.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi