Iran suspendovao dvojicu igrača zbog utakmice s Izraelcima
Foto: EPA

Reprezentativcima izrečena doživotna zabrana

Iran suspendovao dvojicu igrača zbog utakmice s Izraelcima

Iranski fudbalski savez je zabranio nastupe dvojici svojih reprezentativaca za nacionalni tim nakon što su oni, u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope, odmjerili snage s izraelskim klubom.

Naime, kapiten reprezentacije Irana Masoud Shojaei i veznjak Ehsan Haji Safi su prošle sedmice sa svojim Panioniosom igrali utakmicu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Maccabi Tel Aviva.

Iako su njih dvojica propustila prvi susret ova dva kluba koji se igrao i Izraelu, ipak su nastupili u uzvratnoj utakmici na domaćem terenu koju je grčka ekipa izgubila rezultatom 1:0. A njihov nastup na ovoj utakmici predstavlja kršenje pravila iranskih vlasti koje ne priznaju Izrael kao državu, te su zbog toga zabranile svim svojim sportistima igranje protiv izraelskih klubova.

"Sigurno je da Masoud Shojaei i Ehsan Haji Safi nikada neće biti ponovo pozvani u reprezentaciju jer su prešli crveni liniju", izjavio je zamjenik iranskog ministra sporta, Mohammad Reza Davarzani, tokom gostovanja na državnoj TV stanici.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Oni imaju finansijski ugovor sa svojim klubom i plaćeni su da igraju za tu ekipu, ali igrati s predstavnikom tog gnusnog režima...To nije prihvatljivo za iranski narod", dodao je Davarzani.

Inače, Shojaei je bio jedan od ključnih igrača Irana u proteklim kvalifikacijama na kojima je ova zemlja izborila nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji naredne godine, dok je Haji Safi, također, trebao biti djelom iranskom nacionalnog tima koji će otputovati na Mundijal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi