Kineski potrošači pred izbacivanjem iz lige
Foto: EPA

Zbog velikih dugovanja igračima

Kineski potrošači pred izbacivanjem iz lige

M. Šljivak

Kineski klubovi doveli su proteklih godina u svoje redove nekoliko vrhunskih imena svjetskog fudbala.

Velike zvijezde su se zbog ogromnog novca odlučili da karijeru nastave u Kini, ali klubovi koji su ih doveli sada su u velikom problemu.

Kineska fudbalska federacija obavijestila je 18 profesionalnih klubova u ovoj zemlji da do 15. augusta moraju izmiriti sve obaveze prema fudbalerima ili će biti izbačeni iz svih takmičenja.

Azijska fudbalska konfederacija (AFC) dobila je veliki broj žalbi za neisplaćene obaveze kroz plate i bonuse, te su kineskom Savezu poslali jasnu poruku šta trebaju raditi.

"Ako klubovi ne isplate sve obaveze prema igračima, odnosno plate i bonuse, moraju biti isključeni iz domaćih takmičenja u narednoj sezoni", navodi se u poruci koju su poslali iz AFC-a.

Među ekipama koji su do 15. augusta prinuđeni uplatiti novac su svi timovi koji su u svoje redove doveli velike zvijezde.

Neki od njih su Shanghai Shenua (Carlos Tevez),  Guangzhou Evergrande (Paulinho), Shanghai SIPG (Hulk i Oscar), ali i gotovo sve ostale ekipe iz Superlige.

Jedini timovi iz društva najboljih kojima ne prijeti suspenzija su Yanbian Funde, Henan Jianye i Guizhou Zhicheng.

Lista klubova koji su pred suspenzijom:

Superliga:

Shanghai Shenhua

Shanghai SIPG

Beijing Guoan

Changchun Yatai

Chongqing Dangdai Lifan

Hebei China Fortune

Guangzhou Evergrande

Guangzhou R & F

Jiangsu Suning

Liaoning Whowin

Shandong Luneng Taishan

Tianjin Quanjian

Tianjin TED

Prva liga:

Beijing Renhe

Dalian Transcendence

Shanghai Shenxin

Shijiazhuang Ever Bright

Druga liga:

Qingdao Jonoon

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti