Ključni bh. igrači su traženi, ali još su na istim mjestima

Ko će prije do cilja?

Ključni bh. igrači su traženi, ali još su na istim mjestima

E. Škorić

Bosanskohercegovački nogometaši posljednjih su godina itekako ‘tražena roba’.

Bh. reprezentacija postala je prepoznatljiva u svijetu nogometa, pa tako su i igrači koji nastupaju pod našom zastavom sve zanimljiviji u najjačim ligama.

Edin Džeko, Asmir Begović, Emir Spahić i Miralem Pjanić trenutno su najtraženiji Zmajevi i samo je pitanje dana kada će neko od njih potpisati novi ugovor s nekim od klubova.

1. Edin Džeko

Definitivno na prvom mjestu. Džeko u Manchester Cityju ne igra važnu ulogu kao nekada, sve je više na klupi, a to mu sigurno ne odgovara. Ni jedan napadač, posebno u godinama u kojim je i Edin, ne želi da grije klupu.

Istina, Dijamant ima sjajan ugovor i dobra primanja na Etihadu, no i on bi sam sasvim sigurno želio da je ipak na terenu za vrijeme utakmica. Na Etihadu se nije naigrao prošle sezone, a ako ostane, i ove će teško dobijati veliku minutažu pored Sergija Aguera, Wilfrieda Bonyja…

Za Edina se već godinama zanimaju mnogi klubovi. Bio je svojevremeno na meti Bayerna, Borussije, Milana, Intera, Arsenala… Sada se, pak, najviše piše o mogućem transferu u Romu, koja je potvrdila da se zanima za našeg napadača.

Pored Rome, turski velikani kao što je Fener također su pokazali interes. Roma djeluje bolja opcija, ali na Edinu je da odluči. U svakom slučaju, što god da se dogodi, želimo mu da igra i da postiže golove.

2. Asmir Begović

Begović je u prošloj sezoni branio fantastično, pa je zato Stoke na mukama i na Britannia stadionu svjesni su da će ga teško zadržati.

U više su navrata čelnici Stokea priznali da se spremaju na Begovićev odlazak, ali nikako da se realizuje transfer.

Sada se Begović najviše spominje s Chelseajem, ali postoji i tu problem - Asmir želi da brani, a ne da sjedi kao rezerva sjajnom Belgijancu Thibautu Courtoisu. S druge strane, Chelsea će igrati veliki broj utakmica u sezoni i sigurno da bi se pronašlo mjesta i za Asmira na golu, a ne treba vam ni napominjati kakve uslove nude klubovi kao što je Chelsea.

Pored Chelseaja, postoji interes i od strane Manchester Uniteda, koji traži zamjenu za Davida de Geu, koji će se najvjerovatnije vratiti u Madrid.

3. Emir Spahić

Bivši kapiten bh. reprezentacije je bez kluba i na taj način je primamljiv ostalim klubova. Posebno ako se zna da je briljirao u odbrani Bayera u prošoj sezoni.

Spahić je imao incident, onu neslavnu tuču na stadionu s osiguranjem, pa je možda to jedan od razloga što mu je teže pronaći klub.

Ali, ako je vjerovati raznim medijskim pisanjima u Evropi, on bi mogao da pojača neki od klubova u Grčkoj, a u opticaju su Panathinaikos i Olympiakos. To su veliki klubovi, grčka liga je dobra, i ne bi to bio nimalo loš izbor za Spahića.

Pojavljuju se zadnjih dana interesi i iz Njemačke, od strane renomiranih timova kao što su Hertha i Schalke, dok je očito propala ideja Zdravka Mamića da Spahića dovede na Maksimir.

Sada je Mamić u mnogo ozbiljnijim problemima i Dinamo, te pojačanja sigurno mu nisu u prvom planu. 

4. Miralem Pjanić

Pjanić je veliki pontecijal i fantastičan nogometaš. Igra na takvoj poziciji da će ga uvijek tražiti neki velikani.

On će vjerovatno ostati bar još sezonu u Romi,  u koju je došao iz Lyona, ali male su šanse da tu ostane neko duže vrijeme.

Pjanića želi Barcelona, to je očigledno, i zaista bi bila velika stvar ako bi jedan naš igrač obukao dres katalonskog velikana. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Pored Barcelone, Atletico i Real su također spremni da ga dovedu, a Roma želi 45 miliona eura. 

U svakom slučaju, Pjanića možemo očekivati u nekom od najvećih evropskih klubova, ali možda za godinu ili dvije. Trenutno je Romin i vjerujemo da će ostati još neko vrijeme. Mlad je, najbolje godine tek ga čekaju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti