Nije Premiership, ali sigurno da imamo razloga da je pratimo

"Nije Avdija došao iz Premiershipa nego iz Premijer lige"

Nije Premiership, ali sigurno da imamo razloga da je pratimo

Joško Jeličić je nekadašnji nogometaš i danas komentator utakmica prve lige Hrvatske. Njegovu igračku karijeru obilježio je prelazak iz Hajduka u Croatiju Franje Tuđmana i Zlatka Canjuge. Uspio je nešto odigrati i vani (Sevilla, Pohang Steelers), ali ništa posebno.

Međutim, kada se sluša Joška, stiče se dojam kao da je osvojio sve što se osvojiti može, kao da je prošao svjetska i evropska prvenstva, kao da je trenirao sve najbolje ekipe. U jednoj od posljednjih emisija o HNL-u, Jelčić se okomio na igrače Hajduka, ponajviše na njihovo ponašanje za vrijeme utakmice u Puli koju je Hajduk izgubio 3:2. Između ostalog, spomenuo je i Tina Sušića, odnosno Avdiju Vršajevića.

Sušić je nakon jednog prekršaja burno reagovao, te je dobio žuti karton, dok je Vršajević dobio crveni karton, pa je po izlasku sa terena nesportski reagovao. Za sankciju, da li kluba, da li vodstva lige, sasvim je nevažno, međutim ono što je upalo u oko, bolje rečeno uho su riječi Jeličića

"Avdija je došao iz druge države, iz jedne lige koja nije Premiership, nego Premijer liga u kojoj gosti sa jednom pobjedom postaju prvaci. Ljudi u upravi kluba bi morali reagovati, ovo ponašanje nije dostojno ovog grba na dresu iznad reklame", istakao je stručnjak Jeličić.

Ponašanje, odnosno reakcija Vršajevića jeste za kritiku, ali komentar kakav je ponudio Jeličić za Premijer ligu definitivno ne stoji. Pogotovo ako se poredi sa jednom u kojoj se prvak zna ne za jednu, nego za pet sezona ranije, u kojoj jedan klub kroz igrače bilo na posudbi, bilo na neke druge načine drži pod kontrolom još jedno četiri ili pet, u kojoj su igrači osuđivani zbog namještanja utakmica, čije klubove UEFA kažnjava kao dobar dan, baš kao i reprezentaciju koju zbog ponašanja navijača ne kažnjavaju samo na treninzima itd.

Da stvar bude zanimljivija, teško je pronaći jedan klub u Hrvatskoj u kojem nema igrača iz BiH,
teško je pronaći reprezentativnu selekciju u kojoj nema igrača koji su svoju karijeru gradili ili još uvijek grade na terenima Premijer lige. Možda smo u krivu, možda je Jeličić želio naglasiti kvalitetu naše lige, ali po izrazu njegovog lica i njegovom stavu teško se oteti dojmu da tu nije bilo nekog "spuštanja".

I opet o tom istom Vršajeviću i Sušiću su se pravile priče u Hrvatskoj, mediji su ponosno isticali kako Hajduk ima igrače na Svjetskom prvenstvu, kako će se lijepo zaraditi, kako su ponosni, kako to već izgleda u nekim idealnim situacijama. Uostalom kakva je Premijer liga, Jeličić može upitati Branka Karačića, Ivana Katalinića, Zvjezdana Cvetkovića, Jarnija, Krstičevića i ali i Benka, Jajala i mnoge druge igrače koji su igrali u toj "nekoj" Premijer ligi. Ili ako ne vjeruješ njima, dođi i pogledaj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.