"Slučaj Raiola" svima otvorio oči
Foto: EPA

Počinje borba protiv agenata

"Slučaj Raiola" svima otvorio oči

M. Šljivak

Svijet fudbala ostao je u šoku kada je objavljena informacija da je poznati menadžer Mino Raiola zaradio čak 41 milion funti na transferu Paula Pogbe iz Juventusa u Manchester United.

Ovaj holandski menadžer italijanskog porijekla je pored Pogbe zadužen za vođenje karijere mnogim poznatim fudbalerima, a transferi koje završava su među najvećim i najskupljim na svijetu.

Ipak, činjenica da je na Pogbi zaradio ogroman novac, zahvaljujući dvostrukoj ulozi pri transferu, otvorila je svima oči. Posebno se to odnosi na ljude u Engleskoj, koji su najavili veliku borbu, kako bi stali u kraj menadžerima.

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) također je najavila da će ludim isplatama na račun menadžera pokušati stati na kraju u narednom periodu, a u Fudbalskoj asocijaciji Engleske (FA) najavljuju znatne promjene odnosa klubova i agenata prilikom razgovora o transferima.

Prvi čovjek ove organizacije Greg Clarke smatra da se cifre, posebno one koje idu agentima, trebaju ograničiti.

"Ako fudbal želi da se promijeni i da se ograniče transferi i novac koji agenti dobijaju, moraće se svi pristati na to. Mi ćemo u Premiershipu razgovarati o tome i pokušaćemo naći najbolje moguće rješenje za klubove", rekao je Clarke.

Podrška ovoj inicijativu Fudbalske asocijacije Engleske je stigla od predsjednika FIFA Giannija Infantina i vrlo lako bi uskoro mogao doći kraj fudbalskim menadžerima širom svijeta.

To bi vjerovatno značilo i smanjenje cifri u transferima, pa bismo u budućnosti ipak mogli imati znatno manje transfere.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi