Šta treba da se desi, pa da se bh. timovi ugledaju na Ajax?

Na mlađima svijet ostaje

Šta treba da se desi, pa da se bh. timovi ugledaju na Ajax?

E. Škorić
Teme:

Slavni holandski klub Ajax poznat je po vrhunskoj akademiji i brojnim igračima koji su iz Amsterdama krenuli put najvećih evropskih klubova.

Ajax je bivši prvak Evrope, velikan koji dosta ulaže u mlade igrače i škola nogometa ovog kluba najpoznatija je ili jedna od najpoznatijih na svijetu. 

Mnogi prolaze školovanje u Ajaxu, maštajući o tome da će postati Johan Cruyff, Johan Neeskens, Marco van Basten, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Frank ili Ronald de Boer, Dennis Bergkamp... Sve su to igrači koji su ponikli u Ajaxu i odigrali su važnu ulogu u evropskom nogometu.

Zanimljivo da mlađi uzrasti u Ajaxu treniraju kao i prva momčad, baš iz razloga da bi igrači od malih nogu naučili Ajaxov stil igre - 4-3-3.  U Ajaxovom kampu boravi stotine talentovanih igrača i mnogi od njih dobivaju šansu da svoje profesionalne minute upišu upravo u voljenom klubu.

I baš je jučer Ajax odigrao prvi meč četvrtfinala Evropske lige protiv Schalkea, te je slavio s 2:0. Ništa neobično, Ajax je tim koji može bez problema da igra s klubovima iz Liga petice. Međutim, ono što je fascinantno, u prvih 11 nije bilo igrača starijeg od 27 godina, dok su devetorica igrača koji su nastupali (šestorica starteri) bili starosne dobi do 21 godine.

Golobradi mladići dobili su šansu u Ajaxu u tako važnoj utakmici, a kod nas, u Bosni i Hercegovini, uglavnom se smatra da igrači tih godina "nisu dovoljno zreli da iznesu teret", pa se treneri radije okreću iskusnijim igračima, a mladi odlaze u drugi plan. 

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Mnoge bh. klubove vode ljudi koji nemaju previše dodirnih tačaka s nogometom, pa zbog toga su treneri često pod velikim pritiskom rezultata, te se onda okreću iskusnijim igračima, smatrajući da će ih oni ostaviti na radnom mjestu.

Ajax, dakle, smije u četvrtfinalu Evropske lige šansu dati djeci od nepunih 19 godina, dok treneri u BiH, izuzmemo li stratega Krupe Slobodana Starčevića, ni u  nekim slabijim mečevima prvenstva ili Kupa nemaju hrabrosti da mlade igrače iz svog pogona gurnu u vatru. I upravo je to jedan od razloga zbog čega je Premijer liga BiH jedna od najlošijih liga u Evropi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi