Dončić je čudo nad čudima

Slovenac nezaustavljiv

Dončić je čudo nad čudima

M. Šljivak

Luka Dončić je bez ikakve dileme najbolji igrač koji se u proteklih 15 godina pojavio na evropskim parketima.

Mladi Slovenac sa samo 18 godina dominira u Euroligi, što tokom karijere nisu mogla i danas legendarna imena košarke sa Starog kontinenta.

I večeras je Luka dominirao. Protiv Žalgirisa u Kaunasu je za nepunih 28 minuta na parketu ubacio 28 poena, a tome je dodao devet skokova i četiri asistencije za ukupnu valorizaciju od 35.

Dončić je ponovo kandidat za MVP-a kola, nagradu koju je dobio u prošlom kolu, a koliko je nadmoćan u ovoj sezoni dovoljno govori statistika Eurolige.

Nakon četiri utakmice ove sezone, Slovenac ima ukupan indeks korisnosti od 129, što je drugi najbolji učinak u historiji u četiri odigrana meča.

Ispred Dončića je samo još jednu poznato ime. Radi se o nekadašnjem srbijanskom centru Dejanu Tomaševiću koji je 2000. godine u dresu Budućnosti iz Podgorice imao ukupni indeks od 135, što je za sada nedostižan rekord.

Treći na listi je dobro poznati Gregor Fučka. Slovenac koji je igrao za Italiju je u četiri meča na otvaranju sezone 2001. godine u dresu Fortituda iz Bologne imao ukupan indeks 125.

Dončić ako ostane u Evropi i naredne godine će sigurno biti glavni kandidat za rušenje rekorda, ali izvjesnije je da će on put NBA lige

Euroliga, najveća valorizacija nakon četiri utakmice na otvaranju sezone:

135. - Dejan Tomašević (Budućnost, 2000)

Potražite više informacija na temu Euroleague:

129. - Luka Dončić (Real Madrid, 2017)

125. -  Gregor Fučka (Fortitudo, 2001)

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti