Dva najveća favorita ostaju bez naslova
Veliko slavlje igrača West Virginije nakon osvajanja najboljeg na Eastu

NCAA March Madness Elite Eight

Dva najveća favorita ostaju bez naslova

Teme:

Poznata su prva dva učesnika NCAA Final Foura. West Virginia i Butler su napravili velika iznenađenja i izbacili dva najveća favorita za naslov prvaka, Kentucky i Kansas State.

Po mnogima najbolja NCAA momčad ove sezone, Kentucky, neće vidjeti Final Four u Indianapollisu narednog vikenda. Prvi nositelj Easta poražen je od West Virginije u regionalnom finalu sa 73:66 i Virginia nakon 1959. godine prvi put ide na završni turnir. Prije 51 godinu dres Virginie nosio je legendarni Jerry West.

Agresivnom odbranom na igračima Kentuckyja Virginia je osigurala plasman u Indianapolis. Kentucky je imao katastrofalan šut za tri poena (4/23) dok su slobodna bacanja gađali očajnih 16/29. Kada promašite toliki broj šuteva, onda se ne možete nadati pobjedi.

Da'Sean Butler je predvodio Virginiju sa 18 poena, a Joe Mazzulla je u svom prvom nastupu u petorci upisao rekord sezone od 17 poena. Vjerovatno prvi izbor ovogodišnjeg NBA drafta, John Wall je kod Kentuckyja ubacio 19, a Patrick Patterson 15 poena.

U drugoj utakmici sinoć, desilo se još veće iznenađenje. U finalu Westa, Butler je bio bolji od favorizovanog Kansas Statea sa 63:56 i plasirao se na prvi Final Four u historiji Univerziteta, a igraće ga u Indianapollisu, koji je od njihovog kampa udaljen samo nešto manje od deset kilometara.

Bulldogsi su vodili tokom cijelog susreta, a ta prednost je u pojedinim trenucima iznosila i preko deset poena, da bi Kansas State na 3:09 do kraja poravnao na 54:54. Ipak, u posljednje tri minute Butler je ubacio 9 poena i upisao najveću pobjedu u historiji Univerziteta. Bila je ovo 24. uzastopna pobjeda za Butler ove sezone.

U velikoj pobjedu Butlera, koju će pamtiti cijeli život, najbolji je bio Gordon Hayward sa 22 poena i 9 skokova, a Shelvin Mack je dodao 16 poena i 7 skokova. U redovima Kansas Statea najbolji su bili Denis Clemente sa 18 poena, te Jacob Pullen i Curtis Kelly, koji su ubacili po 14 poena.

Rezultati Elite Eighta:

EAST:
Kentucky – West Virginia 66:73
WEST:
Kansas State – Butler 56:63

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.