Eurobasket 2015: Dirk još uvijek željan izazova

Sa 37 na leđima ne odbija reprezentaciju

Eurobasket 2015: Dirk još uvijek željan izazova

Ako neko zaslužuje naklon do poda od svih igrača, pogotovo velikih zvijezda koje ćemo gledati na Eurobasketu, onda je to Dirk Nowizki. Jer Dirk godina sa Njemačkom pravi ono što nije radio niti Parker, niti Gasol, niti bilo koja druga NBA zvijezda. Jer " vuče" reprezentaciju Njemačke od 1997. godine. I to kako.

Prvo je u Turskoj Njemačka bila četvrta, na sljedećem Svjetskom treća, pa 2005. godine u Beogradu Njemačka je igrala veliko finale. Nakon toga je bio na dva Eurobasketa, Olimpijskim igrama. Rekli bi smo da je kao igrač zaokružio priču, ali još uvijek ne odustaje, iako je 37 leđima. Iako vjerovatno u Njemačkoj ne bi zamjerio da je eventualno rekao ne. Ali on je odlučio oprobati još jednom nešto napraviti, eventualno se dokopati Ria, iako će biti teško. Opet po prvi put igra na domaćem terenu utakmice Eurobasketa, što je svakako izazov.

Koliko Dirku znači igranje za reprezentaciju najbolje potvrđuje on sam, bez obzira šta rekao Mark Cuban koji se inače oštro protivi igranju " njegovih" igrača za reprezentaciju.

" Najljepši trenutak u mojoj karijeri dogodio se u beogradu 2005. godine kada sam krenuo na klupu prije kraja finala protiv Grčke. Odjednom je 18.000 ljudi u dvorani ustalo i počelo aplaudirati. Te ovacije su me oborile s nogu. Ne to nije bio aplauz za moju igru u finalu, već za ono što sam sa reprezentacijom napravio na cijelom turniru. Taj je dugi aplauz najljepši trenutak u mojoj karijeri. I razlog zašto i dalje igram za reprezentaciju."

Zato ne treba sumnjati, Dirk će dati sve od sebe, koliko bude mogao u tom trenutku da Njemačku odvede barem u drugi krug.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.