Na tronu može biti samo jedan

Eurobasket: Španija ili Francuska

Na tronu može biti samo jedan

Da li će Španija postati prva reprezentacija koja je nakon Jugoslavije (1995-97) uspjela odbraniti evropsko zlato, ili će Francuska uspjeti osvojiti svoj prvi evropski šampionat, saznat ćemo danas nakon finala Eurobasketa u Litvaniji (20:00 sati).

Kako god, ovo će biti završnica u kojoj će se sastati selekcije, koje već duže vremena haraju Starim kontinentom. Velika je razlike u tome što Španjolci svoju kvalitetu u igračkom kadru uspijevaju i rezultatski dokazati, dok sa druge strane Francuzi nekako uvijek ostanu u predvorju dvorane u kojoj reflektori svom silinom obasjavaju pobjednike.

Tim Španije je već od 2006. godine na šest velikih takmičenja učestvovao u pet velikih finala. Svjetski prvaci su bili 2006. godine, evropski 2009. godine, dok su jedno veliko finale igrali i 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu protv SAD-a. Nakon 34. godine i uspjeha Jugoslavije a prije njih i SSSR-a, Španija je prva reprezentacija kojoj je uspjelo da igra treće finale u nizu na eurobasketima. Gasol, Navarro, Calderon i Reyes večeras će igrati svoje 4. finale na EP, pa je i zbog ovoga Španija favorit, ukoliko se uopšte može govoriti o favoritima u ovoj velikoj utakmici.

Francuska će večeras pokušati pokvariti planove aktuelnim prvacima u svom prvom finalu kada su evropski šampionati u pitanju. Jedino srebro do sada su osvojili još davne 1949. godine, kada su se takmičenja završavala u grupi bez finala i kada konkurencija i nije bila tako oštra kao što je danas. Nevjerovatan je podatak da su do petka kada je srebro i osigurano Francuzi igrali u sedam polufinala i da je svih sedam izgubljeno. Sve ove godine razočarenja kao da je najbolje oslikao organizator igre u selekciji Francuske Tony Parker, koji je nakon polufinalne pobjede protiv Rusije (79:71) rekao:


"Imao sam suze u očima kad je sirena odsvirala kraj. 11 godinama sam lovio ovaj san. Gubili smo u četvrtfinalima i polufinalima sve ove godine, košarkaški bogovi nisu bili s nama, ali osjećao sam da je ovo drugačija godina. Sada, šta god se dogodilo, ljudi nam nikad neće moći prebacivati da nismo ništa napravili jer idemo na Olimpijadu. Igrao sam svako ljeto, bio uvijek motiviran i to mi se sada vratilo." 

I Francuska i Španija do finala su u Litvaniji stigla samo sa jednim porazom. Španija od Turske, dok je Francuska poražena upravo od svog narednog protivnika u večerašnjem finalu. U ovim porazima timovi su nastupali bez svojih najboljih igrača. Protiv Turske Gasol nije nastupio, dok je Francuska u porazu od Španije (69:96) poražena dok je odmarala Parkera i Noaha.

Upravo će Yoakim Noah imati veliki zadatak da isparira u borbi pod košem velikom španskom zidu koji je armiran braćom Gasol. Španija je inače na prvom mjestu kada je u pitanju skok igra na ovom prvenstvu sa 38,7 skokova po utakmici. To je možda i ključ ovog finala, finala koje neće oskudjevati sa poenima jer su i jedna i druga ekipa u vrhu kada je u pitanju preciznost. Španija je na prvom mjestu sa 83,9 poena po susretu, dok je Francuska na trećem mjestu sa 79,1 poen koliko u prosjeku zatrpava koš svojih protivnika.

Nama ostaje da uživamo u velikom finalu kakvo će se zasigurno odigrati. Pravo na simpatiju prema jednim ili drugim zasigurno imamo. Potvrda španske superiornosti ili skidanje gubitničke etikete sa francuskog dresa, interesantnije je kada se za nekoga navija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti