Srbija u zanimljivoj utakmici bolja od Turske
Foto: EPA

Eurobasket, 3. kolo

Srbija u zanimljivoj utakmici bolja od Turske

Srbija je uspjela savladati reprezentaciju Turske u trećem kolu grupe D Evropskog prvenstva rezultatom 80:74. Ovom pobjedom je Srbija prestigla večerašnje protivnike na tabeli i došla do trećeg mjesta u grupi.

Reprezentacija Srbije je odlično otvorila susret, pa je na polovini prve četvrtine imala prednost od 7 poena razlike, a pred kraj prve dionice Srbija stiže do 19:10.

U drugu četvrtinu se ušlo pri rezultatu 21:13 za Srbiju. Đorđevićeva ekipa ubrzo odlazi na 14 poena razlike, ali onda slijedi furiozna serija Turske od 12:0. Turci tako, četiri minute prije kraja poluvremena, smanjuju na 27:25, ali se na odmor ipak otišlo pri vodstvu Srbije od pet poena razlike, 36:31.

Bogdan Bogdanović, koji je pružio slabu partiju u prvom poluvremenu, drugo pak otvara sa četiri vezana poena, a Srbija na polovini četvrte dionice stiže do deset razlike. Turska međutim nije dopuštala Srbiji da dođe do veće razlike. Konstantno su turski reprezentativci držali priključak, a u zadnji period se ušlo rezultatom 53:45 za Srbiju.

Četvrta dionica je donijela zanimljivu završnicu, a Turska je u nekoliko navrata uspijevala i povesti. Preokrenuli su Turci prvi put u 4. minuti zadnje četvrtine i poveli sa 61:60 nakon koševa Mahmutoglua i Osmana. Srbija je ubrzo ponovo vratila prednost, ali je i Turska uzvratila za novu, minimalnu prednost.

Ipak, dvije vezane trojke Bogdanovića vraćaju Srbiji prednost od pet poena razlike. 

Srbija nikako nije uspijevala ostvariti osjetniju prednost u finišu utakmice, Turska je konstantno držala priključak i bila na jedan ili dva posjeda lopte od preokreta, ali reprezentativci Srbije nisu "poklekli" pod pritiskom, te su na kraju, ipak, uspjeli privesti utakmicu kraju i slaviti sa 80:74.

Najefikasniji u reprezentaciji Srbije je bio Bogdan Bogdanović koji je postigao 17 poena, dok je u Turskoj najraspoloženiji bio Mahmutoglu sa 19 postignutih poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi