Vassilis Spanoulis - definicija pobjednika

Kralj evropske košarke

Vassilis Spanoulis - definicija pobjednika

E. Škorić

Vassilis Spanoulis je pobjednik. Izađe na parket kada je najteže i - pobijedi.

Svaki sport ima svoje junake. Brojne su sportske veličine o kojima ne prestajemo da pričamo svakog dana. Nazivamo ih uzorima, idolima, legendama, velikanima.

Sve i jedan od njih ima svoje odlike, svoje priče, svoj trag. I razloge zašto je najbolji. Spanoulis je Grk. Košarkaš. Oni malo bolji poznavatelji evropske košarke znaju da je to čovjek stvoren za trofeje.

Tridesetdvogodišnji košarkaš je osvojio tri naslova klupskog prvaka Evrope. Rušio je velikane pred sobom, odlučivao utakmice u posljednjim sekundama. Kada je njegovom timu teško, kada ne ide, kada se protivnik odvoji na 10 i više razlike, Spanoulis preuzme odgovornost i pokaže je s pravom - Bog evropske košarke.

Osvajao je 2009. godine s Panathinaikosom titulu u Euroligi, pa je otišao u Olympiakos. Uslijedila su kasnije dva uzastopna naslova - 2012. i 2013. godine.

Ono što je jako interesantno, Spanoulis je sva tri puta, kada je vodio svoje timove do naslova, bivao proglašen za najkorisnijeg igrača Final Foura (MVP). Da stvar bude još nevjerovatnija, svaki put je to radio onda kada je njegova supruga bila trudna.

I eto, ove godine je Spanoulis odveo Olympiakos u finale završnog turnira u Madridu, a njegova supruga je - pazite sad - trudna! Tim iz Pireja je izbacio Barcelonu, pa je Spanoulis pogodio ludu trojku u polufinalu za eliminisanje možda glavnog favorita, CSKA Moskve, a naredni protivnik je Real.

Real je glavni favorit. Igraju Kraljevi kući, Rudy Fernandez, Sergio Llul, Sergio Rodriguez i društvo su nezaustavljivi i postavlja se pitanje ko im može stati na put? Ako neko može, onda je to - Spanoulis.

Nekadašnji član Houston Rocketsa (kratko vrijeme boravio u NBA ligi, izabrao ga Dallas kao 50. picka druge runde na Draftu 2004. godine), zna da dobija velike utakmice i osvaja naslove. 

Osvojio je brojne nagradei. Pravio je čuda i vjerovatno ne misli stati na tome. 

Igrali su tvrdu obranu na meni, fizički jaku i pokušali su me isključiti iz utakmice. No, znao sam da, ako ću biti ono što jesam, onda možemo opet napraviti rezultat", rekao je Spanoulis nakon jučerašnje utakmice i ubacio je 11 od ukupno svojih 13 poena u zadnje tri i pol minute utakmice. Onda kada su svi vidjeli CSKA u finalu.

Ima opet inspiraciju - trudnu suprugu Olympiju. Zna kamo će s loptom kad je dobije u ruke, zna da je on taj koji mora da vodi tim, da je upravo on jedan od onih koje milioni djece nazivaju idolima i uzorima. 

I zato, Vassilise, igraj košarku i uživaj. 

Potražite više informacija na temu Euroleague:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.