Bh. četvorka spremna za nastup na Evropskom prvenstvu

Zürich domaćin do 17. avgusta

Bh. četvorka spremna za nastup na Evropskom prvenstvu

Hamza Alić, Kemal Mešić, Amel Tuka i Dejan Mileusnić su naši aduti na predstojećem EP u atletici kojem je domaćin Zürich od 12. do 17. avgusta.

Najveći adut je svakako Alić koji je aktuelni srebrni sa dvoranskog EP-a iz Göteborga ove godine. Kada su u pitanju Evropska prvenstva na otvorenom, Alić je nastupao do sada pet puta, najbolji rezultat je deveto mjesto iz Pariza 2011. godine.

"Trenutačna forma nije idealna ali vjerujem da mogu ispuniti svoj cilj, plasirati se u finale. Vjerujem da bi 19.70 trebalo biti dovoljno za finale", kaže Alić.

Pored Alića za finale u bacanju kugle borit će se i Kemal Mešić kojem je ovo prvo Evropsko na otvorenom. Prošle godine je kompletirao nastupe na Svjetskom prvenstvu (Moskva), Mediteranskim igrama (Mersin) i Evropskom dvoranskom (Göteborg). Ove godine je u Sopotu (Svjetsko dvoransko) zapeo na 15. mjestu sa 19.50

"Povreda kažiprsta desne ruke malo je kvarila planove, ali vjerujem da će naporan rad posljednjih nekoliko mjeseci dati pravi rezultat. U karijeri sam bacao preko 20 metara i nadam se da i sada mogu doći do finala," naglasio je Mešić.

Amel Tuka će nastupiti u kvalifikacijama na 800 metara. I za njega će ovo biti prvo veliko takmičenje u seniorskoj konkurenciji. Iz Tamperea prošle godine sa EP U23 Amel ima broncu sa  1:46.29. Četvrti član naše ekspedicije, Dejan Mileusnić nastupa u bacanju koplja. Njegov najbolji rezultat u karijeri je onaj
iz Leirije 16. marta ove godine 80.40. Prvog dana na borilište izlaze Alić, Mešić i Tuka, dok će Mileusnić kvalifikacije odraditi u četvrtak.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.