Dobar nastup atletske reprezentacije BiH u Turskoj

Prvenstvo Balkana u dvorani za juniore

Dobar nastup atletske reprezentacije BiH u Turskoj

Piše: D. Kurbegović
Rezime nastupa juniorske atletske reprezentacije u Turskoj: Jedna medalja, četiri državna rekorda i norma za Svjetsko prvenstvo u Keniji.

Atletska reprezentacija Bosne i Hercegovine, na čelu sa selektorom Elvirom Krehmićem i trenerima Mehmedom Skenderom i Mensurom Vrcić, imala je zapažen nastup na Prvenstvo Balkana u dvorani za juniore. 

Naši atletičari su osvojili jednu medalju, imali četiri lična rekorda, četiri državna rekorda i jednu normu za Svjetsko prvenstvo za mlađe juniore/ke u kenijskom Nairobiju. 

Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo sedam atletičara: Mediha Salkić, Nermin Štitkovac, Anja Čolaković, Sara Lučić, Ervin Rahmanović, Maid Redžić i Aleksandra Roljić.

Mlada Banjalučanka, Aleksandra Roljić, imala je najbolji nastup. U utrci na 800 metara osvojila je treće mjesto s vremenom 2:13,03. Ostvarenim rezultatom oborila je rekorde Bosne i Hercegovine na 800 metara u tri kategorije, mlađe juniorke, juniorke i seniorke, te je ispunila normu za Svjetsko prvenstvo za mlađe juniore/ke koje će se održati u kenijskom Nairobiju.

Maid Redžić oborio je državni rekord u skoku u vis. Zeničanin je preskočio ljestvicu postavljenu na 198 centimetara, te je za čak 15 centimetara popravio rekord Samira Hodžića. Redžiću je ta visina bila dovoljna za petu poziciju. 

Lične rekorde oborili su Nermin Štitkovac i Ervin Rahmanović. Štitkovac je nastupio u bacanju kugle, te je osvojio deseto mjesto hicem 15,81 metar. Rahmanović je nastupio u utrci na 60 metara s preponama. Zauzeo je šestu poziciju s vremenom 8,40 sekundi.

Ostali rezultati: 

Skok u vis – Sara Lučić – 172 cm – četvrto mjesto

Troskok – Anja Čolaković – 11,62m – šesto mjesto

Kugla – Mediha Salkić – 13,54m – peto mjesto