Higgins ispao, Fu srušio Hawkinsov san, Selby siguran

Poznati polufinalisti Svjetskog prvenstva

Higgins ispao, Fu srušio Hawkinsov san, Selby siguran

A. Beganović

Poznati su svi polufinalisti Svjetskog prvenstva u snookeru, a nakon peterostrukog svjetskog prvaka Ronnieja O'Sullivana od Svjetskog prvenstva se oprostio i četverostruki svjetski prvak John Higgins.

Svjetsko prvenstvo koje se igra u Sheffieldu u legendarnom Crucible Theatru ulazi u samu završnicu, a večeras smo saznali i imea igrača koji će igrati u polufinalu. Nakon Ding Junhuija plasman među četiri najbolja izborili su Alan McManus, Marco Fu, te Mark Selby.

Sjajan meč odigrali su John Higgins i Alan McManus koji je slavio rezultatom 13:11 po frameovima, te se tako nakon 23 godine plasirao u polufinale. McManus je bolje otvorio meč, poveo je 3:1, no onda Higgins uzastopno osvaja četiri framea i prvu sesiju riješava u svoju korist rezultatom 5:3.

I drugu sesiju bolje otvara McManus, te ubzo preokreće rezultat u svoju korist (6:5), no ponovo se budi Higgins koji i nakon druge sesije ima prednost od dva framea (9:7). U samu završnicu meča četverostruki svjetski prvak ušao je sa dva framea prednosti (11:9), no finiš pripada McManusu koji sa četiri uzastopno osvojena framea stiže do velike pobjede (13:11).

Mark Selby je u duelu sa Kyrenom Wilsonom opravdao ulogu favorita i slavio je rezultatom 13:8. U posljednju treću sesiju meča Selby je ušao sa prednošću od četiri framea (10:6), a Wilson u finišu nije ozbiljnije zaprijetio i Selby je stigao do lagane pobjede.

Na meču su napravljena dva trocifrena breaka, prvi u četvrtom frameu od strane Selbyja (101 poen), te drugi od strane Wilsona koji je za jedan dolazak na stol nanizao 143 poena i to je trenutno najveći break na turniru.

Mnogo uzbuđenja viđeno je i u duelu Marca Fua i Barryja Hawkinsa, iako je Kinez nakon prve sesije imao prednost od šest frameova (7:1). Prva dva framea u drugoj sesiji osvojio je Fu i poveo je 9:1, te se tada činilo da je pitanje pobjednika odlučeno.

Međutim, Hawkins, koji je u osmini finala savlao O'Sullivana (13:12) se budi i do kraja druge sesije uspjeva smanjiti na 10:6. Prva tri framea treće sesije u svoju korist riješava Hawkins, te dolazi na samo frame zaostatka (10:9). No, Fu odgovara sa dva framea i dolazi na korak do pobjede (12:9). Ali, Hawkins nije gubio glavu i uspio je spasiti dvije meč lopte i bio je na korak da meč odvede u posljednji 25 frame. Imao je u 24. frameu prednost od 60 poena, ali Fu je majstorski "ukrao" Hawkinsu frame za veliku pobjedu i plasman u polufinale (13:11).

U polufinalu će snage odmjeriti 17. nositelj Ding Junhui i 29. nositelj Alan Mcmanus, te 2. nositelj Mark Selby i 14. nositelj Marco Fu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi