Kilty svjetski prvak na 60 metara, Eaton odbranio naslov

Iznenadio Čeh Kudlicka u skoku s motkom

Kilty svjetski prvak na 60 metara, Eaton odbranio naslov

Atletičari su drugog dana imali također šest finala na dvoranskom prvenstvu u Sopotu. U centru pažnje naravno, bila je utrka na 60 metara, iako bez Usaina Bolta. Zlato je uzeo mladi Britanac Richard Kilty, kojem je do sada najveći uspjeh u karijeri bilo srebro u štafeti 4x100 metara na EP do 23 godine.

Kilty je istrčao svoj lični rekord 6.49, ispred Amerikanaca Marvin Bracy (6.51) i Nigerijca Femi Ogunodea koji trči pod zastavom Katara (6.52).

Nakon dva zlata na evropskim prvenstvima (dvorana i otvoreno), Čeh Pavel Maslák se dokopao prvi put i do naslova svjetskog prvaka i to u utrci na 400 metara. Maslák (45.24) je pobjedio iskusnog Chrisa Browna (45.58) sa Bahama i Amerikankca Kylea Clemonsa (45.74).

U skoku s motkom u muškoj konkurenciji najveće je iznenađenje pripremio autsajder Jan Kudlicka iz Češke, koji je s preskočenih 5.80 metara osvojio brončanu medalju. Kudlicka je na 5.75 dva puta rušio letvicu, dva puta na 5.80. Konstadínos Filippídis je odradio pet skokova bez greške, ali nije mogao preko 5.85. Nijemac Matte Mohr je u odnosu na Filippídisa potrošio jedan pokušaj više na 5.80.

Pobjedu na 1500 metara u muškoj je konkurenciji ostvario Ayanleh Soleiman iz Džibutija u vremenu 3:37.52. U sedmoboju je očekivano naslov svjetskog prvaka odbranio odlični Amerikanac Ashton Eaton sa 6632. Bjelorus Andrei Krauchanka je kao drugi sakupio 6303, Belgijanac Thomas van der Plaetsen kao treći 6259. Brazilac Mauricia Vincius Da Silva je postao svjetski dvoranski prvak u skoku u dalj sa 8.28 metara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.