Kina i SAD u velikom finalu

Kina bolja od Italije, Amerikanke sredile Brazil

Kina i SAD u velikom finalu

U finalu Svjetskog prvenstva za odbojkašice igrat će reprezentacije SAD i Kine. Kineskinje su u polufinalu bile bolje od Italije u četiri seta, dok su Amerikanke nadigrale Brazil sa čistih 3:0.

Odbojkašice SAD-a su u Milanu nadigrale 3:0 (25:18, 29:27, 25:20) reprezentaciju Brazila koja je do polufinala stigla bez poraza. Brazilke su na prethodna dva svjetska prvenstva igrale u finalu i oba puta su poražene u pet setova. Larson - Burbach je osvojila 15 poena, Murphy i Hill su dodale po 13 kod reprezentacije SAD. Kod Brazila smo imali Rodrigues sa 14 poena i Blassioli sa 11.

Američke odbojkašice pod vodstvom legendarno Karcha Kiralyja, jednog od najboljih odbojkaša svih vremena, imaju priliku ostvariti istorijski uspjeh i osvojiti prvo svjetsko zlato u istoriji američke ženske odbojke. Reprezentacija SAD-a posljednji je put u finalu bila 2002. u Njemačkoj.

U drugom polufinalu smo imali okršaj domaćina Italije i selekcije Kine. Talijanke su u drugom krugu bile bolje od Kineskinja u četiri seta, ali u mnogo važnijem dvoboju reprezentacije Kine je uzvratila i slavila 3:1 (25:21, 25:20, 20:25, 30:28). U četvrtom setu su domaće odbojakšice imale priliku izboriti pet set nakon što su spasile četiri meč lopte.

Kineskinje su izdržale pritisak domaćih navijača i realizirale petu meč-loptu. Italijanke su imale sjajnu trojku Del Core (16), Centoni (15) i Diouf (15), ali im to nije pomoglo jer su na drugoj strani Kineskinje imale sjajnu Ting Zhu koja je bila nezaustavljiva sa 32 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.