Mekhissi-Benabbad ostao bez zlata zbog skidanja dresa

Nevjerovatan kraj utrke na 3000 metara steeple

Mekhissi-Benabbad ostao bez zlata zbog skidanja dresa

Sve što se dešavalo u preostalih pet finala, ostalo je u sjeni završnice utrke na 3000 metara steeple i nastupa Francuza Mahiedinea Mekhissia-Benabbada.

Utrke sa za neke čudnim, za neke kontraverznim završetkom. Dvostruki evropski prvak iz Barcelone i Helsinkija, Francuz Mahiedine Mekhissi-Benabbad je sigurno išao prema trećem uzastopnom zlato , drugom ove godine a onda je odlučio nekih 100 metara prije cilja skinuti dres koji je stavio u usta i tako je prošao prvi ciljem. Organizatori to očito nisu protumačili kao način izražavanja proslave novog zlata, pa su Francuza disckvalifikovali. Zlato je na kraju ipak ostalo u Francuskoj, jer je nakon diskvalifikacije na prvom mjestu završio Yoann Kowal sa 8:26.66.

Poljak Zalewski je drugi, Španac Mullera sa svojim najboljim rezultatom sezone treći. Koliko god je publika ostala iznenađena reakcijom Mekhissija-Benabbada, toliko bolji poznavatelji atletike i nisu. Ovaj Francuz je i ranije znao " čudno " proslaviti svoju medalju, uspjeh na stazi. Tako je u Helsinkiju i Barceloni rušio službenu maskotu.

U Helsinkiju je stradala djevojčica koja je imala 14 godina i koja je bila obučena u maskotu " Appy " 2011. godine se Mekhissi-Benabbad potukao na stazi sa Mehdijem Baalom na mitingu Dijamante lige u Monacu. Obojica atletičara su bila suspendovana, nisu nastupili na SP 2011. godine.

3000 metara steeple (M)
1. Yoann Kowal (Francuska) 8:26.66
2. Krystian Zalewski (Poljska) 8:27.11
3. Angel Mullera (Španjolska) 8:29.16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.