Nevjerovatna analiza: Boltov rekord trebao doći 2039. godine

Ovogodišnji svjetski prvak na 100 i 200 metara

Nevjerovatna analiza: Boltov rekord trebao doći 2039. godine

Dž. Mrakić

Usain Bolt ovogodišnji je svjetski prvak u sprinterskim disciplinama 100 i 200 metara.

Nakon što je najvećeg konkurenta, Justina Gatlina, ostavio bez pobjede na Svjetskom prvenstvu u utrci na 100 metara i prekinuo njegov niz od 27 pobjeda zaredom, Bolt je zlatnu medalju osvojio i na 200 metara.

Iako je dugo muku mučio s povredama, ove godine vratio se na velika vrata i po ko zna koji put dokazao da je jedan od najvećih atletičara svih vremena. Zanimljivo, na internetu smo naletjeli na jednu infografiku koja govori o nadljudskim sposobnostima sprintera s Jamajke.

„Kako bi Boltovi rezultati bili shvaćeni u historijskom kontekstu, teoretski astrofizičar Ethan Siegel napravio je grafikon napretka novih svjetskih rekorda na 100 metara od 1912. godine. Zatim je upotrijebio eksponencijalnu krivulju kako bi matematički modelirao koliko je svjetski rekord napredovao i koliko bi teoretski trebao napredovati“, navodi se u saopštenju na vrhu infografike.

Od 1968. godine, kada je standardizirano elektronsko mjerenje, svjetski rekord se svakih 10 godina poboljšavao tek za 0.05 sekundi. U samo jednoj godini, Bolt je spustio zadnji svjetski rekord za 0.14 sekundi i time nadoknadio tridesetogodišnju „štetu“. Gledajući rekord, njegov svjetski rekord 9.58 nije se trebao pojaviti sve do 2039. godine.

Usain Bolt, jednom riječju – neponovljiv...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.