Odličan nastup Mesuda Pezera u Beogradu

Završeno Evropsko dvoransko prvenstvo

Odličan nastup Mesuda Pezera u Beogradu

Piše: S. Mlaćo
U Beogradu je završeno Evropsko dvoransko prvenstvo. Odlični rezultati i neizvjesnost do samog kraja, nisu izostali.

 Bosnu i Hercegovinu su predstavljala tri atletičara, a to su Amel Tuka, Mesud Pezer i Rusmir Malkočević. 

U izuzetno jakoj konkurenciji u finalu, Mesud Pezer je osvojio odlično sedmo mjesto. Iz četiri uspjecna bacanja od šest, najduži hotac je bio već u prvoj seriji. Kuglu je bacio 20,37m, te je time izjednačio lični rekord postavljen u Istanbulu. 

Pobjednik u bacanju kugle je Poljak Konrad Bukowiecki koji je kuglu bacio nevjerovatnih 21,97 metar. Tim rezultatom postavio je novi lični rekord,  oborio evropski rekord za atletičare do 23 godine i ostvario je najbolji rezultat ove sezone u svijetu. Drugi je bio Čeh Stanek (21,43m), a trećeplasirani je bio David Storl (21,30m). 

Nakon dugo godina, desilo se da je u jednom finalu za plasman među najboljih pet u Evropi, potreban hitac preko 21 metar. 

Amel Tuka nije nastupio u polufinalu zbog bola u stopalu kojeg je osjetio tokom zagrijavanja, a koji je posljedica povrede nastale ranije, zbog koje je propustio i nastup na Prvenstvu Balkana. 

Dobar nastup u svom prvom pojavljivanju na velikom takmičenju, imao je i Rusmir Malkočević. Takmičenje je završio u kvalifikacijama istrčavši trku na 400 metara za 48,58s, a to je rezultat približan njegovom ličnom rekordu.