Phelps izjednačio rekord star 2168 godina
Foto: EPA

Za rubriku vjerovali ili ne

Phelps izjednačio rekord star 2168 godina

M. Šljivak

Michael Phelps je vjerovatno jedan od najboljih plivača, ali i sportista svih vremena.

Amerikanac je u utorak navečer osvojio svoju 21. zlatnu medalju i postao je prva osoba koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama u razmaku od 12 godina. 

Također, Phelps je postao najstariji čovjek koji je osvojio zlatu u individualnom sportu na Igrama, te je srušio 96 godina star rekord havajskog surfera Duke Kahanamokua 1920. godine.

Većina sportskih rekorda mjeri se oko 75 do 100 godina unazad, ali ako uzmemo u obzir i Igre koje su se održavale u Staroj Grčkoj, Phelps je došao do nevjerovatnog rekorda.

Sa 12 individualnih medalja je rekorder modernih igara, a izjednačio je rekord star, vjerovali ili ne 2168 godina, kojeg je prema predanjima držao Leonidas sa Rodosa i to dva stoljeća prije krista.

On je osvajao medalje na četiri uzastopna takmičenja i to i nekoliko različitih disciplina. Trčao je u sprintu, na 400 metara, na dužim distanicama uz nošenje oružja. Vjeruje se da je on najveći sportista koji je učestvovao na igrama u Staroj Grčkoj.

Ipak, gledajući s tehničke strane, Phelps je najbolji svih vremena. On je osvojio najviše zlatnih medalja, jer u Staroj Grčkoj nije bilo medalja, već su dijelili krune izrađene od maslinovih grančica.

Leonidas je tako pao sa trona nakon više od 2000 godina, a ko zna hoće li u budućnosti iko moći nadmašiti Phelpsa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi