Sedam medalja za bh. karatiste

Evropskom prvenstvu u tradicionalnom

Sedam medalja za bh. karatiste

O. Lekić
Teme:

Reprezentcija Bosne i Hercegovine u tradicionalnom karateu, nastupila je na 18. Evropskom prvenstvu u tradicionalnom karateu za djecu kadete, juniore i seniore, a koje se održalo u Beogradu – Srbija od 18.-22.maja 2011.godine.

Na ovom prvenstvu nastupilo je 26 zemalja s preko 850 takmičara u raznim kategorijama. Za reprezentaciju BiH nastupilo je 52 takmičara, okupljena iz oba BH entiteta.

Pripreme koje su trajale nešto više od četiri mjeseca, donijela su i odlične rezultate, gdje je osvojeno 7 medalja.

Zlatnu medalju za BiH je osvojio Željko Zombra (KBS “ORKKA” Lukavac) u kategoriji borbe seniori pojedinačno čime je postao prvak evrope u tradicionalnom karateu.
Srebrene medalje osvojili su:

1. Sanid Merzić (KK „Mostar“), borbe junior;
2. Borbe ekipno kadeti (Elvedin Kurpejović (KK“ Visoko“), Amar Kodro (KK „Mostar“), Esned Crnomerović (KK „Mostar“) i Senahid Bulut (KK „Fudokan“ Visoko));

Bronzane medalje osvojili su:

1. Kovačević Saška (KK „Šampion“ Modriča), borbe kadetkinje;
2. Crnomerović Esned (KK „Mostar“), borbe kadeti;
3. Borbe ekipno junior (Armin Hajduković (KK“ Visoko“), Sanid Merzić (KK „Mostar“), Aldin Mustafić (KK „Mostar“) i Emir Hajduković (KK“ Visoko“));
4. Borbe ekipno seniori u sastavu (Željko Zombra (KBS “ORKKA” Lukavac), Miralem Mandžuka (KK „Stari Grad“ Sarajevo, Karailo Aldin (KK „Mostar“) i Građan Osman (KK“ Visoko“));

Plasman od 5.-8.mjesto postigli su:

1. Affan Bukva (KK „Visoko“), kate dječaci;
2. Nermin Jašarević (KK „Mostar“), kumite dječaci;
3. Amar Kodro (KK „Mostar“), borbe kadeti;
4. Armin Hajduković (KK „Visoko“), kate juniori;
5. Amar Đinalić (KK „Visoko“), borbe mlađi seniori (U21);
6. Denis Kurtić (KBS „ORKKA“ Lukavac), borbe seniori;

Selektori na ovom takmičenju su bili Dječije (Dragan Spasojević i Mirsada Operta), Kadetske (Redžep Građan i Dragiša Jovanović),  Juniorske  (Salih Grbić), Seniorske (Nedžib Đozo).
Atmosfera u reprezentaciji je bila na najvišem nivou, za šta je svakako zaslužna čitava BH ekipa, koju je podržao i Karate savez FBiH, na čelu sa predsjednikom Mujom Gecom i sekretarom Emirom Šahinpašićem.

U novembru nas već očekuje Svjetsko prvenstvo, koje će se također održati u Beogradu, gdje BH ekipa brani najsjajnija odličja sa prošlog prvenstva svijeta.

Razlog održavanja Evropskog i Svjetskog prvenstva u Beogradu je 50.godina braće Ilije i Vladimira Jorge u karate sportu. Ljudi koji su najzaslužniji, za promociju karatea u čitavom svijetu. A Tradicionalna karate – do asocijacija BiH ima čast što su uz istaknute legende karatea.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.