Čović odgovorio Radnoj grupi RK Bosna

RK Bosna ima sve manje, a prepucavanje traje

Čović odgovorio Radnoj grupi RK Bosna

A. Beganović

Ranko Čović, sada već bivšim predsjednik Upravnog odbora Rukometnog kluba Bosna Sarajevo, koji broji svoje posljednje dane, službenim saopštenjem se obratio bosanskohercegovačkoj sportskoj javnosti.

Rukometni Klub Bosna Sarajevo već nekoliko godina kuburi sa organizacionim i ozbiljnim finansijskim problemima. Iz sezone u sezonu nagomilavali su se dugovi za korištenje dvorana i za isplate igrača po nerealno kreiranim ugovorima. Postavši svjesni činjenice da se ne mogu ispuniti uslovi iz ugovora za igrače RK Bosne za sezonu 

2015/2016, situaciju smo izložili igračima. Igrački kadar, vjerovatno poučen prijašnjim iskustvima u RK Bosna, nije bio spreman uložiti svoje znanje i trud u RK Bosna i narednu polusezonu. Najveći broj igrača odlučio je promijeniti sredinu.

RK Bosna ima blokirane transakcijske račune unazad par godina, negativan image kod bivših i potencijalnih sponzora kao i klubova Premijer lige BiH. Emocije o „gigantu„ završavaju se na surovoj stvarnosti da nekadašnji glavni sponzor RK Bosna za sezonu 2015/216 ponudi sponzorski ugovor od 10.000 KM. To je  vrijednost RK Bosna danas na marketinškom tržištu u skladu sa ostvarenim rezultatima očekivanjima od naredne sezone i sastavu igračkog kadra.

Upravo oni ljudi koji su su odgovorni za finansijski i igrački krah RK Bosne na kraju polusezone 2014/2015 godine formirali su radnu grupu, delegirali "predstavnika " RK Bosne na Skupštinu Rukometnog Saveza i nakon toga odlučili da "prestanu sa radom". Ako su već obezbijedili i opremu i prevoz za igrače, nije mi jasno zašto klub nije sa legalnim trenerom i licenciranim službenim osobama otputovao na utakmicu prvog kola Premjer lige Bosne i Hercegovine.

Preuzimanjem aktivnosti na organizovanju učešća u Premjer Ligi Bosne i Hercegovine , radna grupa je, uzglomaznu medijsku pompu, preuzela i odgovornost za dalja dešavanja u i oko RK Bosna. Ili je pak, to bio samo show za javnost iz koga se krila jedna glasačka ruka na Skupštini rukometnog saveza BiH održanoj na Vlašiću 06.09.2015. Svako neka to procijeni sam. 

Moj mandat vršioca dužnosti Predsjednika Upravnog odbora RK Bosna istekao je nakon sastanka 03.09.2015. godine čime prestaje formalno-pravna veza sa RK Bosna i niko nema pravo da me optužuje za opstruisanje rada grupe i učešća RK Bosna Premijer ligi, niti dalje sudbine RK Bosna.Kao što sam upozoravao na sastanku 03.09.2015.godine i poslao obavještenje klubovima i kantonalnim Rukometnim savezima, RK Bosna je bez rukovodnih i upravljačkih struktura od 03.09.2015.  godine. Ako se nekom ne sviđa moje zalaganje za poštivanje sistema i pravnih normi, to je njegov problem.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Kao predstavnik institucije koja iz svog budžeta finansira razna udruženja pa i sportske klubove, obaveza mi je da vodim računa o utrošku sredstava poreskih obveznika. Utrošak od 30.000 do 50.000 KM po polusezoni Premijer lige, bez jasne vizije za dugoročan period, neizvjesnog opstanka u Premijer Ligi u uslovima takmičenja kada 5 klubova ispada u niži rang takmičenja naredne tri sezone, upitan je sa stanovišta odgovornosti prema trošenju novca poreskih obveznika. Sa druge stane, prelazak u niži rang takmičenja sa budžetom oko 30.000 KM godišnje, stabilizacija u organizacisjkom i finansijskom pogledu, uz kreiranje i profiliranje igračkog i trenerskog kadra kroz tri naredne sezone, koji bi povratio i osigurao prvoligaški status i staru slavu RK Bosna, jeste odgovoran, realan i u sportskom smislu pravi put izlaska iz dugogodišnje krize. Svaki drugi put je čin samopromocije bez želje za stvarnim unaprijeđenjem kluba i sporta uopšte.

Bosna i Hercegovina danas nije zemlja u kojoj se proizvodi Porshe, Mercedes ili VW. Ali ponegdje proizvodimo značajne dijelove za ove industrijske gigante. Isto tako je i u sportu, ne možemo stvoriti velike evropske klubove ali možemo, do nekog nivoa, stvarati igrače koji će igrati značajnu ulogu u velikim evropskim klubovima ali i sa ponosom predstavljati Bosnu i Hercegovinu u reprezentativnim selekcijama. Stoga treba stvoriti uslove za omasovljenje sporta koji će privući što veći broj mladih i skloniti ih sa ulica, iz kvantiteta izdvojiti kvalitet, pružiti šansu talentovanim mladim ljudima iz vlastitih sportskih škola da se maksimalno razvijaju u sredini gdje su ponikli umjesto angažovanja skupih igrača na zalascima karijere. Isto tako neophodno je stvoriti pravne uslove za sistemsko i transparentno finansiranje sportskih  kolektiva prvenstveno donošenjem Zakona o sportu. Samo isitemtičn rad na duge staze može polučiti stvarne rezultate", u svom saopštenju je naveo Čović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.