Favorite znamo, iznenađenja čekamo

Katar i Brazil otvaraju

Favorite znamo, iznenađenja čekamo

U situaciji kada se o krizi priča na svakom koraku, šeici su bezbrižni. I spremni za organizaciju velikih stvari. Svjetsko prvenstvo u rukometu je samo najava jednog velikog u nizu, kulminiacija će biti SP u fudbalu 2022. godine, a onda možda i Olimpijada.

U poređenju sa tim velikim događajem, ovo rukometno je organizacijski rekli bi smo sitnica. A sigurno je da će postaviti visoke standarde. Hoće li biti zanimljivo prvenstvo? Iako nedostaju neka imena na koja smo se navikli godinama, moralo bi.

15 reprezentacija iz Evrope, ambiciozni domaćin, neugodne afričke selekcije, ukupno gledajući na prste jedne ruke se mogu prebrojati one najslabije, recimo poput Čile, Saudijske Arabije. osim borbe za naslov svjetskog prvaka u Kataru se pokušavaju izvaditi vize i za Rio 2016. godine.

Prva ide direktno, preostalih šest će u kvalifikacije s tim da će druga, treća i četvrta selekcija biti domaćini turnira. Ako se Brazil nađe u tom društvu i osmi je u igri. Što znači da plasman u četvrtfinale donosi puno. Na prvu, onako to znači recimo dvije ili tri pobjede u prvom krugu, pa još jedna u osmini finala. Neko će reći nikad lakše, ali će gužva biti velika nema sumnje.

Bez obzira što im nedostaje jedna ili dva igrača, što su možda prisiljeni na neke promjene, krug onih koji bi morali voditi glavnu riječ. Španija, Francuska, Danska, Švedska, bi mogli biti u onom najužem krugu. S tim da je Francuska ipak za korak ispred, jer oni nekako najbezbolnije, postepeno uvode nove igrače, teško se odriču provjerenih imena. Hrvatska nije kao prije, ali se i od ove selekcije očekuje najmanje četvrtfinale. Tu su i Islanđani bez obzira što su došli na " guranje " IHF-a. Poljsku ne treba zapostaviti dok mnogi Tunis izdvajaju kao minu koja bi mogla eksplodirati i otići daleko. Naravno moramo biti spremni i za iznenađenja, jer uvijek ih bude na velikim takmičenjima.

Domaća selekcija je po principu najboljih klubova okupila jednu dobru ekipu u kojoj su i Šarić i Rafael da Costa i veliki Rivera na klupi. Moramo računati i na jaki Balkan, jer pored Hrvatske su tu Slovenija, Makedonija i po prvi put naša BiH koja bi također mogla biti jako opasna ako sve krene kako smo planirali. Zašto ne? Start će biti važan, a onda ako ostvarimo dvije pobjede ko zna. Jer u nokaut fazi idemo na grupu A, a tamo osim Španije možemo svakom zagorčati život. Igrali smo i sa Katarom, Bjelorusijom, znamo Slovence. Opet, samo da pobjedimo Iran...

Turnir će danas zvanično biti otvoren, u 18 sati i 30 minuta prvu utakmicu igraju Katar i Brazil. Igra se u dvorani Lusail čiji je kapacitet 18.000 gledalalca. Utakmica kakvu do sada domaća selekcija nije igrala. Riveru smo već spomenuli, ali i Brazil ima Jordi Riberu, baš kao i ljevaka Raula Camposa. Prva bi morala biti najava vrhunskog spektakla koji je pred nama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti