Karačić: BiH bi mogla biti ugodno iznenađenje SP-a

Hrvatski reprezentativac za SportSport.ba

Karačić: BiH bi mogla biti ugodno iznenađenje SP-a

Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine za četiri dana očekuje prva utakmica na Svjetskom prvenstvu koje počinje dan ranije. 

Grupnu fazu SP izabranici Dragana Markovića otvorit će duelom protiv Irana, a posljednji protivnik našeg nacionalnog tima biće selekcija Hrvatske. Boje hrvatske reprezentacija u tom meču branit će Igor Karačić, mlađi brat bh. reprezentativca Ivana Karačića. 

Sa rođenim Mostarcem, srednjim bekom ekipe Slavka Goluže, razgovarali smo upravo u njegovom rodnom gradu u kojem je boravila rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine.

"Prije svega drago mi je da je reprezentacija BiH došla u Mostar kako bi tu obavili jedan dio priprema. O reprezentaciji BiH mogu govoriti samo pohvalno i smatram da imaju jedan odličan kolektiv. Njih ne krase neki svjetski individualci, ali imaju jedan dobar kolektivni duh i mislim da mogu napraviti neke dobre stvari. Žao mi je što su se povrijedili Panić i Prce, ali vjerujem da će Prce nastupiti na Svjetskom prvenstvu. U najjačem sastavu su jako dobri, pratim ih dosta, a protiv nekih i igram, što kroz SEHA ligu, što kroz Ligu prvaka. Nadam se da ćemo svi živi i zdravi otići na SP, što ćemo zajedno igrati u grupi, a kad se onda Bože moj, ko pobijedi, pobijedi", kazao nam je Igor Karačić na početku razgovora za naš portal.

Veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, Mostar, Hrvatsku...

U posljednjem kolu grupe B "udarit" će brat na brata, ali Igor tvrdi kako je na to već navikao. Ipak, ovoga puta će biti drugačije jer se radi o susretu reprezentacija.

"Naš duel nije ništa novo, možda će biti neobično jer je na Svjetskom prvenstvu. Odigrali smo dosta utakmica jedan protiv drugog, što kroz SEHA ligu, bh. prvenstvo i kroz neke kupove, ali SP je SP i drago mi je što smo se doveli do tog stadija da možemo zaigrati jedan protiv drugog na jednom takvom takmičenju. Taj dan i taj duel će definitivno biti veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, Mostar i Hrvatsku jer nema puno takvih slučajeva. U našim dosadašnjim međusobnim mečevima je više sreće bilo na mojoj strani, ali ponavljam da BiH ima odličnu ekipu i ne smijemo ih nimalo podcijeniti ni mi, niti bilo kod drugi. Mislim da bi mogli biti ugodno iznenađenje ovog Svjetskog prvenstva", rekao je srednji bek hrvatske reprezentacije Hrvatske.

Ivanovi i Igorovi roditelji ne izjašnjavaju se za koga će navijati, teško je odabrati između dva sina, ali Igor nam je otkrio za koga će navijati najmlađi brat Goran, inače golman Zrinjskog i juniorski reprezentativac BiH.

"Ne znam za koga će navijati roditelji, kriju se, ali znam sigurno jednog koji će navijati za mene, a to je mlađi brat, to je sigurno. Roditelji kao roditelji, normalno je da se neće opredijeliti ni za koga jer im igraju dva sina. Oni su preponosni, presretni i njima je najvažnije da iz tog dvoboja izađemo nepovrijeđeni, što je najbitnije roditeljima. Ko će pobijediti to je druga stvar, jer to ne zavisi samo od mene i brata, ipak je rukomet kolektivni sport. Roditeljima savjetujem da ugase televizor i ne gledaju utakmicu", kaže Igor.

Hrvatska reprezentacija je već dugo vremena na svjetskoj i evropskoj sceni, ona je rukometni brend već duže vrijeme. O ciljevima selekcije naših zapadnih komšija Igor Karačić kaže:

"Hrvatska je brend, ime je napravljeno još davne 2003. godine, a i prije toga osvajanjem Olimpijade, ali ipak je sve krenulo od pomenute 2003. kada se stvorio jedan brend Lackovića, Balića, Metličića, Džombe...i to je ime ostalo u vrhu. Nekad je upravo iz ovoga razloga teško igrati za hrvatsku reprezentaciju zato jer se uvijek traže najbolji rezultati".

"Nije bitan kadar koji će nastupiti. Za Hrvatsku se isto igra srcem. Uvijek daješ 10% više od svojih mogućnosti. Pitanje je samo koliko ćemo biti fizički spremni jer je turnirski sistem igranja nešto sasvim drugo. Jedno je igrati dvije utakmice u sedam dana,a nešto sasvim drugo je igrati sedam utakmica u deset dana, ali sam siguran da nam kvaliteta ne manjka", dodao je član popularnih Kauboja.

U posljednjih nekoliko godina poznato je koje to selekcije čine vrh svjetskog rukometa, a među tri-četiri reprezentacije će se definitivno tražiti novi svjetski prvak.

"Francuska je uvijek Francuska. Oni imaju tu stabilnost koju druge ekipe nemaju. Oni imaju taj kontinuitet koji ih krasi svih ovih godina, jednostavno ne odustaju lako. Ono što se pričalo za Nijemce u fudbalu takvi su Francuzi postali u rukometu, igraju do zadnjeg zvižduka. Jednostavno, ja ih obožavam gledati jer iz godine u godinu dokazuju da su opet najbolji, opet najjači iako ih se uvijek diskredituje da to više nije 'ona' Francuska. Sigurno je da su u tom kugu po meni Danska i Hrvatska", istakao je rođeni Mostarac.

Rukometaš skopskog Vardara vjeruje da u slučaju plasmana na naredno Evropsko prvenstvo BiH može do kontinuiteta igranja na velikim rukometnim takmičenjima.

"Uvijek mora postojati neki početak. Primjer BiH mogu usporediti sa mojim Vardarom. Prvo je Metalurg držao primat, igrali su Ligu prvaka dvije-tri sezone, a onda su se nama poklopile neke stvari. Krenuli smo sa učešćem u Ligi prvaka, pa je uslijedio plasman u najboljih 16, pa sve skoro do plasmana na Final Four. Sigurno je da je Bosna i Hercegovina napravila taj rezultat i plasman na SP koji niko nije očekivao, napravili su iznenađenje, a već poslije toga su napravili drugo iznenađenje gdje su stigli na korak do samog plasmana na Evropsko prvenstvo. Već sam rekao da imaju kvalitet, dobru ekipu koja može da drži taj kontinuitet", rekao je na kraju razgovora za SportSport.ba hrvatski rukometni reprezentativac i brat bh. reprezentativca Ivana Karačića, Igor Karačić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.