Svjetska bronza ide u zemlju domaćina narednog EP-a
Foto: epa.eu

Poljska bolja od Španije nakon produžetaka

Svjetska bronza ide u zemlju domaćina narednog EP-a

U borbi za bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu rukometna reprezentacija Poljske pobijedila je selekciju Španije sa 29:28, i to nakon produžetaka, što je svakako velika stvar za domaćina narednog Evropskog prvenstva.

Sami početak utakmice bolje je otvorila Poljska. Poveli su Poljaci sa 3:0, a potom i sa 5:1. Tek u 18. minuti utakmice španski rukometaši su na pravi način uhvatili priključak za svojim protivnicima kada je Garcia svojim golom smanjio prednost Poljske na samo jedan gol (8:7). Velike zasluge za to imao je golman Španije Gonzalo Pérez de Vargas koji je u kratkom periodu upisao četiri odbrane.

Ipak, nakon nešto boljeg početka utakmice od strane Poljaka, Španci su zbili svoje redove, a na poluvrijeme se otišlo neriješenim rezultatom - 13:13.

Tek u prvim minutama nastavka Španija je preko Julena Aguinagaldea stigla do svog prvog vodstva (14:13). 

Sedam minuta prije kraja Rivera je promašio čistu situaciju kod rezultata 22:20 za Španiju, a Poljaci su imali priliku sa stignu na minimalni zaostatak, ali je blok Španije u drugom poluvremenu činio čuda. Michal Szyba svojim šestim golom na utakmici četiri minute prije kraja Poljake dovodi na samo gol zaostatka za Španijom. Španci vraćaju prednost na dva gola (23:21) preko Raúla Entrerríosa, a potom je Szyba zbog nepropisne izmjene zaradio isključenje na dvije minute.

Krajewski pogađa sa krila u trenutku kada je njegova reprezentacija na terenu imala igrača manje, ali dva gola prednosti Španiji sa sedam metara vraća Tomas. Samo što je vratio na teren nakon suspenzije Szyba je pogodio za 24:23.

Pola minute prije kraja Španija je imala posjed lopte, a prečka Jorgea Maquedae dala je šansu Szybi da svojim osmim golom na meču Poljacima, gotovo sa zvukom sirene, donese produžetke (24:24).

Produžetke su bolje otvorili Poljaci, a prvo vodstvo donosi im Michal Daszek iz odlične kontre, a Szaml na drugoj strani brani udarac Garcije. Ipak, sudije loptu vraćaju Španiji, a Garcia odlično asistira Aguinagaldeu. Kamil Syprzak pogađa za vodstvo Poljske od 26:25, dok na suprotnoj Rivera precizan sa penala kojeg je izborio Entrerios.

Perez de Vragas brani udarac Szybe, ali loptu su ponovo pokupili poljski rukometaši na 13 sekundi prije kraja prvog produžetka. Kvalitetan udarac Poljaka je izostao je u finišu prvog produžetka, pa se i u drugi produžetak ušlo sa neriješenim rezultatom.

Szaml brani prvi udarac Španaca u drugom produžetku, zaustavio je Raúla Entrerríosa, a Michal Jurecki golom za novo vodstvo "nagradio" je njegovu odbranu na pravi način. Garcia pogađa sa 10 metara za novo poravnanje (27:27) na dvije i pol minute prije kraja. Nakon dva brza gola na semaforu je stajalo 28:28, ali je Kamil Syprzak novu prednost (29:28) Poljacima donio svojim šestim golom na meču.

Špancima je do kraja ostalo dvije sekunde da izbore sedmerce, ali je šut Garcije završio u bloku Poljske, pa se Syprzakov gol ispostavio kao pobjednički.

Svjetsko prvenstvo, utakmica za 3. mjesto:
Španija - Poljska 28:29 (nakon produžetaka)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.