Katarina Jokić u nastavku karijere igra za Srbiju

BiH ostala bez jedna mlade, perspektivne teniserke

Katarina Jokić u nastavku karijere igra za Srbiju

Na najnovijoj WTA rang listi koja je objavljena u ponedeljak, pored imena Katarine Jokić pojavila se zastava Srbije. Ne, ne radi se o nekoj pogrešci, već je to uobičajno, kada teniseri i teniserke odluče promijeniti ime zemlje za koju nastupaju. To je napravila mlada, perspektivna igračica koja je kucala na vrata Fed Cup reprezentacije BiH.

Katarina je rođena u nekadašnjem Bosanskom Novom 19.aprila 1998. godine. Tenisom se bavi od osme godine, juniorskim od svoje 13 godine i trenutno se nalazi na 92. mjestu juniorske liste, na WTA listi se pojavila prošle godine i na kraju je završila na 773.mjestu što je njen najbolji raking karijere.

U prošloj godini je igrala finale ITF turnira u Budvi, odnosno polufinale u Brčkom, u juniorskoj konkurenciji osvojila je turnir koji se igrao u Pančevu, odnosno turnir u Budimpešti. Kada je u pitanju juniorska karijera, svakako vrijedi izdvojiti i naslov sa turnira u Rutesheimu (Njemačka), gdje je bila najbolja u kategoriji do 14 godina.

Jedna je od malobrojnih igračica koje su rođene 1998. godine i koja se nalazi na WTA rang listi. Katarina je nastupala za reprezentaciju BiH na Evropskim prvenstvima (U12, U14, U16), te je bila član tima TE (Tenis Europe) za igračice do 14 godina. Bila je na pragu ulaska u Fed Cup reprezentaciju BiH.

Nažalost, Katarina je samo jedna u nizu teniserki odnosno tenisera koji su u kratkom razdoblju odlučili napustiti BiH. Još prošle godine su to napravil Elmar Ejupović, Franjo Raspudić, Medina Šahinagić koja je također imala vrlo dobre rezultate u juniorskoj konkurenciji, karijeru će nastaviti kao švicarska teniserka. Tako smo u kratkom periodu ostali bez dva mlada tenisera, dvije teniserke, što je pa skoro prošlo skoro nezapaženo, bez ikakve rekcije, eventualno neke informacije koja bi izašla iz kancelarije TS BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.