Đoković: Ne volim ni riječ 'poraz'

Kolumna srbijanskog asa

Đoković: Ne volim ni riječ 'poraz'

Najbolji srbijanski teniser Novak Đoković napisao je zanimljivu kolumnu za magazin "Original".

Đoković je, između ostalog, govorio i o nedavno završenoj sezoni i njegovom 'padu' na listi najuspješnijih tenisera iz kojeg je dosta toga naučio. 

"Porazi te tjeraju da se preispituješ, a najlakši način suočavanja sa neuspjesima je i onaj najgori: da tražiš krivca u nečemu ili nekome. Čovjek lako može da pronađe izgovor i razlog za svoje neuspjehe i greške u okolnostima, trenutku, drugoj osobi, vremenu. I sam sam to radio, tražeći razloge za izgubljene mečeve (a izgubio sam ih mnogo!) negdje spolja. U mojoj trenerskoj ekipi, u jakom vetru, suncu koje prži, žicama koje nisu dobro našpanovane...", napisao je Đoković.

"Niko ne voli poraze, a ja ne volim ni riječ 'poraz'. Ona zvuči tako definitivno, kao kraj. A ja ne vjerujem u kraj već samo u druge prilike i učenje iz pogrešaka. Zato je moja najveća životna lekcija da radim na sebi. Ljepota života je da koliko god lutali i tražili sreću u stvarima oko nas, na kraju ostajete sami sa sobom. I sa pitanjem: "Kako ću vidjeti bilo šta lijepo oko sebe, ako sam sebi nisam dobar?" ", dodao je on.

Srbijanski as je 2016. okončao na drugom mjestu ATP liste sa 905 bodova zaostatka za vodećim Britancem Andyjem Murrayem.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi