Šarapovoj smanjena kazna

Usvojena žalba

Šarapovoj smanjena kazna

Ruska teniserka Marija Šarapova trebala bi se na teren vratiti u aprilu 2017. godine.

Šarapova je u martu 2016. priznala korištenje nedozvoljene supstance meldonijum i tom prilikom suspendovana je na dvije godine, ali je nakon žalbe Ruskinje Sud za sportsku arbitražu u Lozani donio odluku da se kazna smanji sa 24 na 15 mjeseci.

"Šarapova je kriva zbog toga što nije bolje kontrolisala svog agenta i sa njim obraćala više pažnje na to koji lijekovi su zabranjeni, kao i zbog toga što tokom doping kontrole nije priznala da koristi pomenuti lijek. Uzeli smo u obzir i činjenicu da nije to uradila sa namjerom da vara i donijeli odluku da kaznu smanjimo na 15 mjeseci", stoji u saopštenju.

Nakon ove odluke oglasila se i ruska teniserka.

"Preuzela sam odgovornost od samog početka zbog toga što nisam znala da je lijek koji sam uzimala posljednjih deset godina zabranjen. Ali, shvatila sam i koliko neke druge federacije bolje obavještavaju svoje sportiste o promjenama pravila, naročito od onih u Istočnoj Evropi gdje meldonijum koriste milioni. Sada, kada je proces završen, nadam se da će ITF i druga relevantna antidoping tijela raditi ono što rade druge federacije kako više nijedan teniser ne bi prošao kroz ono što sam ja prošla", napisala je Šarapova na svojoj Facebook stranici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi