Yuki, Mahesh, Mirza...
Mirza i Bhupathi po dolasku kući (Photo- AP)

Indijci su imali svoj turnir

Yuki, Mahesh, Mirza...

M. Maksimović

Nisu samo Španci uživali ove godine na Australian Openu, tu su Indijci koji će prvi Grand Slam turnir sezone pamtiti po novom trijumfu Mahesha Bupathija i velikoj pobjedi juniora Yukija Bhambrija.

Yuki Bhambri je osvojio juniorski Australian Open, u finalu je pobjedio Nijemca, čudnog prezimena, prije Grčkog nego Njemačkog,Alexandrosa-Ferdinandosa Georgoudasa u dva laka seta, 6-3, 6-1 za 57 minuta. Indijac je bio brži od Serene Williams, do kraja je otišao nakon što je u prvom kolu dobio Germana Sancheza Delfina 8-6 u trećem. Do kraja nije više izgubio niti jedan set, postao je prvi Indijac, pobjednik Australije.

Mahesh Bhupathi je rođen 7. juna 1974. godine, i sve što je napravio u tenis uglavnom je ostvario igrajuči parove, igrajuči miks. U karijeri je već uzeo pet miliona, 45 turnira, u Australiji je stigao do 11. Grand Slam naslova. U miksu je zemljakinjom Sanijom Mirza pobjedio u finalu kombinaciju Nathalie Dechy - Andy Ram 6-3, 6-1. Dan ranije je Mahesh igrao finale parova sa Markom Knowlesom, izgubili su u tri. Sa Leanderom Paesom je uzeo Roland Garros i Wimbledon jedan za drugim 1999. godine, dvije godine kasnije Roland Garros opet sa Pesom te sa Maxom Mirnyijem US.Open 2002. godine.

Ono što je posebno zanimljivo, svih sedam naslova u miksu je osvojio sa različitim igračima. Australian Open je osvojio i sa Martinom Hingis, Roland Garros sa Japankom Riki Hiraki, Wimbledon sa Pierce i Lihovstevom, te US.Open sa Hantuchovom i Japankom Sugiyama.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.