Hokejaš Medveščaka žrtva rasizma ruskih navijača

Bacali mu kore od banane

Hokejaš Medveščaka žrtva rasizma ruskih navijača

Problem rasizma na sportskim dešavanjima je problem protiv kojeg se teško izboriti, iako sve svjetske asocijacije ulažu maksimalne napore da ga suzbiju.

Posljednji slučaj rasizma dolazi iz Moskve, gdje su se u srijedu navečer susreli hokejaši Spartaka i Medveščaka. Gosti iz Zagreba su slavili sa 4:1, ali će meč ostati upamćen po rasističkom skandalu za koji su isključivi krivci navijači Spartaka.

Tamnoputi hokejaš Medveščaka po imenu Edwin Hedberg bio je žrtva rasističkog napada navijača Spartaka, koji su u teren ubacivali kore od banane, te oponašali glasanje majmuna.

Njihove provokacije su počele nakon što se švedski hokejaš kolumbijskog porijekla sukobio sa jednim igračem Spartaka sredinom druge trećine.

Iz Spartaka su se nakon utakmice izvinili Hedbergu i svima u Medveščaku, a glasnogovornik moskovskog kluba Vladimir Samohin je najavio internu istragu kojom bi se otkrila osoba odgovorna za ovaj veliki ispad.

Na kraju dodajmo i to da je problem rasizma na fudbalskim stadionima česta pojava u Rusiji, dok se ovakav slučaj prvi put dešava na jednoj hokejaškoj utakmici.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi