Starčević podržava Ratka Mladića

Novi šamar bh. olimpizmu, tužna realnost

Starčević podržava Ratka Mladića

Reprezentativac Bosne i Hercegovine u nordijskom skijanju Marko Starčević veliki je simpatizer Ratka Mladića, ratnog zločinca uhapšenog jučer u Srbiji.

Čini se kako je među reprezentativcima Bosne i Hercegovine u alpskom i pogotovo nordijskom skijanju poprilično rasprostranjen trend simpatiziranja lika i djela optuženih ratnih zločinaca.

Nakon što je prošle godine Nemanja Košarac, nesuđeni bh. olimpijac, izazvao popriličan skandal kada se fotografisao u majicama sa likovima optuženih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, nešto slično sada radi i mladi Marko Starčević, bh. reprezentativac u nordijskom skijanju.

Starčević je na svom Facebook profilu objavio kako namjerava posjetiti skup podrške ratnom zločincu generalu Ratku Mladiću.

Mladi sportista i član olimpijske reprezentacije Bosne i Hercegovine, čije je boje nedavno branio na Olimpijadi mladih koja se održala u češkom Liberecu, tako želi odati priznanje i podršku čovjeku kojem će se suditi pred Tribunalom za ratne zločine u Haagu, i to za zločin najmračniji od svih u istoriji čovječanstva - genocid.

Nakon Košarca, i Starčević je ukaljao olimpijsku ideju. Antička olimpijada u staroj Grčkoj nastala je kao sportsko nadmetanje tokom kojeg su prestajali svi ratovi i zamišljena je kao spona među državama i sportistima. I danas je olimpijski duh nešto posebno, nešto mirotvorno što zbližuje ljude. Na olimpijadama nema mjesta za simpatizere optuženih desno-radikalnih ratnih zločinaca.

Nažalost, ovo ne vrijedi za podneblje u kojem živimo. Ovdje se mogu veličati ratni zločinci, pa se onda ogrnuti zastavom države koju su isti ti zločinci pokušali izbrisati sa lica zemlje i nikom ništa. Do kad?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.