Zlato za Cologna i Bjoergen

Norvežanka osvojila drugo zlato u dva dana

Zlato za Cologna i Bjoergen

M. Maksimović

Švicarac Dario Cologna i Norvežanka Marit Bjorgen osvojili su danas naslove svjetskih prvaka na SP-u u Val di Fiemmeu.Za Švicarca je ovo druga zlatna medalja sa velikih takmičenja, prvu je osvojio u Vancouveru na 15 u disciplini 15 km freestyle.

Pored toga, Cologna je tri puta bio najbolji u Svjetskom kupu.Danas je u disciplini pursuit nakon odrađenih 15 kilometara klasičnim načinom te potom još 15 kilometara slobodnim stilom prvi prošao ciljem u vremenu 1:13:09.3 sati, ispred trojice Norvežana koji su se poredali od drugog do četvrtog mjesta.Srebro je sa 1.8 sekundi zaostatka osvojio Martin Johnsrud Sundby, do bronce je sa 2,0 sekunde zaostatka osvojio Sjur Roethe, dok je Petter Northug ostao bez medalje zaostavši 5.2 sekunde.

 

Za Marit Bjoergen današnje zlato bilo je već deseto na SP-a, u Val di Fiemmeu već drugo, jer je u petak bila najbolja u individualnom sprintu.Novo zlato je osvojila sa vremenom 39:04.4. Drugo mjesto i srebrnu medalju je s 3,4 sekunde zaostatka izborila još jedna Norvežanka Therese Johaug, kao i brončano odličje, koje je takođe osvojila Norvežanka Heidi Weng s 14,9 sekundi zaostatka za Bjorgen.

 

Rezultati pusruit muški:

1.Dario Cologna (Švi) 1:13:09.3

2.Martin Johnsrud Sundby (Nor) +1.8

3.Sjur Roethe (Nor) +2.0

4.Petter Northug (Nor) +5.2

5.Maksim Vilegžanin (Rus) +6.1

 

Rezultati double pursuit žene:

1.Marit Bjoergen (Nor) 39:04.4

2.Therese Johaug (Nor) +3.4

3.Heidi Weng (Nor) +14.9

4.Kristin Stoermer Steira (Nor) +16.3

5.Justyna Kowalczyk (Polj) +27.1...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.