Najtužniji dan u povijesti engleskog premierligaša: Čelnici kluba ne smiju ući na vlastiti stadion
Denise Barrett-Baxendale napadnuta na Goodison Parku, prijetnje smrću i ostalim rukovodiocima Evertona

Nezadovoljni navijači izgubili strpljenje

Najtužniji dan u povijesti engleskog premierligaša: Čelnici kluba ne smiju ući na vlastiti stadion

Edmir Škorić

Slavni engleski klub je donio odluku bez presedana uoči utakmice Premier lige protiv Southamptona pošto je uveo zabranu upravnom odboru da prisustvuje na Goodison Parku. "Zbog stvarne sigurnosne prijetnje" upravi Evertona zabranjen je dolazak na vlastiti stadion. 

Predsjednik Bill Kenwright, izvršna direktorica Denise Barrett-Baxendale, glavni financijski direktor i strateški direktor Grant Ingles i direktor Graham Sharp oklijevali su prihvatiti rezultate sigurnosne procjene koju su proveli sigurnosni konzultanti.

Članovi uprave dobili su upute nakon zlonamjerne i prijeteće korespondencije koju je klub zaprimio i porasta asocijalnog ponašanja na nedavnim domaćim utakmicama.

Savjetnik za sigurnost je izjavio: "Nakon detaljne procjene rizika, članovima uprave kluba rečeno je da ne bi trebali biti prisutni na današnjoj utakmici."

"Ovo je odluka bez presedana za nogometni klub Everton - nikada prije našem cijelom upravnom odboru nije naređeno da odbije prisustvovati utakmici iz sigurnosnih razloga. Ovo je vrlo tužan dan za Everton i njegove navijače", stoji u saopštenju kluba iz Liverpoola.

Izvršna direktorica Denise Barrett-Baxendale navodno je ranije udarena dok je napuštala direktorsku ložu Goodison Parka od strane jednog "navijača". U drugom incidentu navodno je njen automobil bio okružen i pljuvan, dok je predsjednik Bill Kenwright primio prijetnje smrću. 

Oglasi

Zbog svega toga, čelnici kluba ne smiju da dođu na stadion kluba kojim upravljaju...

Zašto su navijači nezadovoljni?

Klub iz Liverpoola predvođen Frankom Lampardom nalazi se u zoni ispadanja s 15 bodova.

Posljednji put u Premier ligi Everton je pobijedio još 22. oktobra prošle godine, kada je slavio protiv Crystal Palace sa 3:0. Od tada je klub izgubio četiri prvenstvene utakmice i još dvije odigrao neriješeno. Također, klub je još u novembru ispao iz Liga kupa, a u januaru ispao iz FA kupa.

Početkom januara navijači Evertona, nezadovoljni situacijom u timu, napisali su otvoreno pismo vlasniku kluba Farhadu Moshiriju tražeći promjene u klubu. U odgovoru na pismo, Moshiri je naveo da ima "povjerenja u svoje zaposlenike".

“Vjerujem u posao koji radi ne samo naš trener, već i naš sportski direktor i uprava. Ovo uvjerenje temelji se na mom poznavanju dubine i kvalitete posla koji se obavlja".

Oglasi

Vlasnikove riječi nisu uvjerile navijače Evertona: nakon utakmice sa Southamptonom planiraju proteste. Također, koalicija navijača kluba Liverpool pokrenula je kampanju pod nazivom All Together Now - koja ima za cilj "pozvati Moshirija da prizna njihovu zabrinutost oko lošeg položaja kluba".

Tokom današnje utakmice protiv Southamptona, navijači su obećali punu podršku Lampardu i njegovom timu. Također, skupina navijača istaknula je kako "više ne mogu tolerisati neuspjeh vlasnika kluba da se pozabavi flagrantnim nedostacima vodstva na razini predsjednika, upravnog odbora i izvršne uprave".

Everton je rekorder po broju odigranih sezona u eliti engleskog nogometa (120). U cijeloj svojoj povijesti klub je samo četiri puta ispadao u niži rang, posljednji put kada su igrali u drugoj ligi bilo je sada već daleke sezone 1953./54.

Everton je prošle godine bio na rubu ispadanja, ali se ipak izvukao sa 16. mjestom. Ako ove sezone momčad iz Liverpoola ne izdrži u Premier ligi, onda bi sukobi između navijača i čelnika kluba mogli biti žestoki.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Nogometne lige se nastavljaju, igraju svoje mečeve danas i Englezi, Italijani i Španci te Francuzi, a kompletnu ponudu pronađite na sajtu Volcanobet kladionice!

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Top Komentari

nakopitam
Vidite li ovo HZ?? HZ= hadziceve zjale
2 0
user1627322078
Ovako ce Ajlah zabraniti hordama. Hahahahahahha
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti