I to je moguće: Po prvi put u historiji finala nastupiće dvije 'desetke' iz istog tima

Messi na Mbappea

I to je moguće: Po prvi put u historiji finala nastupiće dvije 'desetke' iz istog tima

E. Škorić

Po prvi put će dva saigrača iz istog tima nastupati u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva sa brojem 10 na leđima.

Francuska i Argentina u nedjelju 18. decembra igraju veliko finale, a biće to ujedno okršaj PSG-ovih zvijezda Kyliana Mbappea i Lionela Messija.

Iako oni neće biti jedini PSG-ovi igrači u ovom duelu, svakako je fokus baš na njima dvojici. Ono što je posebno zanimljivo je da su obojica vlasnici broja 10 u reprezentativnoj opremi.

Mbappe u Francuskoj nosi broj 10, dok je Messiju taj broj namijenjen kao kapitenu Argentine.

Messi ide u svoje drugo finale, no tokom prvog, protiv Njemačke 2014. godine, je još igrao za Barcelonu. I za Mbappea je ovo drugo finale, a prvo je također dočekao kao igrač PSG-a. Bilo je to u Rusiji 2018. godine, kada je Francuska pobijedila Hrvatsku s 4:2.

Zanimljivo je da niti jedan od njih nema broj10 u klubu, pošto je taj broj u PSG-u rezervisan za Brazilca Neymara, koji je ispao s Brazilom u četvrtfinalu nakon poraza od Hrvatske na penale. Messi u Parizu nosi broj 30, a Mbappe broj 7.

Oglasi

Njih su dvojica postali saigrači u sezoni 2021/22. Do sada su za PSG odigrali 48 utakmica, uz 34 pobjede, 10 remija i četiri poraza. Bit će to četvrti put da se međusobno susreću, a Messi još nikada nije uspio da pobijedi.

Sastali su se u osmini finala SP-a 2018. godine i Mbappeova Francuska je tada bila bolja sa 4:3 ukupno, dok su 2021. godine dva puta odmjerili snage u osmini finala Lige prvaka. PSG je slavio sa 4:1 kao gost, dok je u Parizu bilo 1:1.

Paris Saint - Germain pridružuje se grupi ekipa koje su imale više od jednog broja 10 u finalu SP-a. Barcelona, Juventus i Real Madrid imali su dva, dok je rekorder Inter s tri.

Inter su s desetkom na leđima predstavljali Sneijder kao reprezentativac Nizozemske u finalu SP-a, Matthaus s Njemačkoj i u nekoj davnoj prošlosti Italijan Bertini.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Kvote za veliko finale Svjetskog prvenstva pronađite na stranici Volcanobet kladionice. Za više detalja kliknite OVDJE.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi