Tuchelov plan za igru Bayerna je poznat, trojici ofanzivnih igrača će najviše prijati

Prvi ispit već sutra

Tuchelov plan za igru Bayerna je poznat, trojici ofanzivnih igrača će najviše prijati

Edmir Škorić

Thomas Tuchel želi ostaviti svoj trag u svojim prvim danima kao novi trener Bayerna, a promjene u stilu igre trebale bi postati vidljive već u velikom njemačkom derbiju protiv Borussije Dortmund.

Tuchel je manje od sedam dana na klupi Bayerna, odradio je sa ekipom nekoliko treninga otkako je naslijedio Juliana Nagelsmanna, ali ipak nadaju se u Minhenu da će njegov rad brzo biti prepoznat kada drugoligaš Bundeslige ugosti lidera u subotu.

Bit će to prilika za Bayern da se vrati na čelo tabele, a Tuchel svakako želi da na najbolji način otvori avanturu na klupi novog kluba i to protiv ekipe koju je trenirao prije odlaska u inostranstvo.

Ideal za Tuchelov neposredni utjecaj je njegova prethodna trenerska pozicija. U Chelseaju je u vrlo kratkom vremenu uspio stabilizirati momčad i učiniti je uspješnom. Četiri mjeseca nakon što je preuzeo dužnost krajem januara 2021., Chelsea i Tuchel proslavili su naslov Lige prvaka pobjedom 1:0 nad Manchester Cityjem i Pepom Guardiolom, Tuchelovim dugogodišnjim uzorom.

Nije moderno raditi velike promjene u sustavu i procesima, smatra Tuchel.

"Mislim da je manje više. ali bit će promjena, jer sigurno postoje razlozi zašto su rezultati i učinak u proteklih nekoliko sedmica doveli do donošenja odluke o promjeni trenera", rekao je Tuchel.

Oglasi

Tuchelova taktika: kontrola, posjed lopte, ekonomičan stil igre

Što se taktički može očekivati od Tuchela i odakle bi trebao krenuti može se barem naslutiti iz njegovog pristupa na prethodnim treninzima. On bi trebao jasno definirati uloge pojedinačnih igrača, uključujući i krilnog igrača, koji bi kao takav trebao biti jasno prepoznatljiv.

Kod Nagelsmanna su se oni često pomicali prema unutra ili su već bili postavljeni na polupozicije u ofanzivi. Tuchel preferira širi prostor za igru jer se tako razdvoji protivnik i svaki igrač dobiva na vremenu. S ciljem uspostavljanja nogometa s kontroliranim posjedom i time ekonomiziranja načina igre.

Više mira i manje rizika s Tuchelom

Nagelsmann je često išao ravno prema naprijed, što je bilo povezano s rizikom od gubitka lopte. Nakon njih odmah su morali uslijediti sljedeći sprintevi kako bi se povratile lopte u kontrapresingu. Ako to nije uspjelo, Bayern je morao trčati u kontru, što je izazvalo dodatnu žestinu u tada oslabljenoj odbrani.

Očekuje se da će Tuchel vratiti više smirenosti i manje rizika, a time i više dominacije. Taj stil je Tuchel prenosio na svoje bivše ekipe, između ostalog i u Borussiju i PSG.

Hoće li Bayern biti mješavina BVB-a, PSG-a i Chelseaja?

Struktura momčadi bila je drugačija u Chelseaju, gdje se Tuchel fokusirao na stabilnu odbranu. U Bayernu žele u najboljem slučaju mješavinu prethodne tri Tuchelove pozicije: ofanzivni stil sa što je moguće konstantnijom kontrolom igre i manje primljenih golova.

Oglasi

Tuchel se smatra zaljubljenikom u detalje. On može živcirati svoje igrače višestruko zahtijevajući dodavanja s tačnom oštrinom i pod savršenim uglom, kako bi primatelju bilo što lakše kada se igra nastavi i tok cijele strukture je optimiziran.

"U subotu je važno napraviti prvi korak, postaviti prvi uskličnik", najavio je Tuchel.

Neki igrači će "oživjeti" dolaskom Tuchela

Jasno je da će Bayern doživjeti transformaciju sa novim trenerom. Tuchel donosi i neke svježe ideje, ali ima i planove za neke ofanzivne igrače.

Jedan igrač na kojeg Tuchel obraća posebnu pažnju je Leroy Sane. Priča se da Tuchel promatra njemačkog napadača još od njegovih dana u Manchester Cityju . Sane je pod Nagelsmannom igrao centralno, međutim, novi trener planira implementirati Sanea kao krilo gdje može napredovati.

Tuchel također ima isti plan za Sergea Gnabryja i Sadia Manea. Dok se Gnabry godinama muči s dosljednošću, Tuchel ima plan za njemačkog krilnog igrača. Na kraju, Mane se mučio jer je Nagelsmann nastavio rotirati svoju poziciju, ali Tuchel namjerava maksimalno iskoristiti Senegalčev potencijal na krilu.

A šta onda s Musialom i Comanom? Iako Tuchel nije spomenuo te igrače, sigurno ima planove za obojicu. Istina je da će pojedini biti žrtve Tuchelovih pronjena, ali morat će iste da podnesu ako žele najbolje za svoj klub.

Navijače jedino zanima hoće li promjene na igrače Bayerna brzo biti prenešene i da li se već sutra može očekivati najbolje izdanje jer je Tuchel tek stigao, no ipak je to prekaljen stručnjak da čelnici kluba prosto ne razmišljaju o drugom scenariju osim o pobjedi nad velikim rivalom i preuzimanju prve pozicije u ligi.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Volcanobet kladionica nudi vrhunske kvote za utakmice pred nama, a pogledajte ih na OVOM linku.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Drugoligas Bundeslige???? Novinaru Jel postis?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti