Zanemario riječi bogatih i moćnih roditelja i postao zvijezda: Večeras će ispuniti svoj dječački san

Strast prema loptanju bila je jača od svega

Zanemario riječi bogatih i moćnih roditelja i postao zvijezda: Večeras će ispuniti svoj dječački san

E. Škorić

Ne treba ti nogomet, imamo dovoljno novca, govorili su mu i roditelji i braća i rođaci, ali on je jedini osjećao strast prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu i dobro je odabrao.

Kada je Cristiano Ronaldo napustio Manchester United zbog ružnih stvari izgovorenih u onom eksplozivnom intervjuu datom Piersu Morganu u novembru prošle godine, engleski velikan bio je prinuđen da potraži novo rješenje u napadu. Bilo je raznih želja, ali na kraju je Erik ten Hag odlučio da da šansu svom zemljaku, napadaču koji potiče iz bogate porodice.

Mogli bismo reći da je život mnogo lakši bogatim ljudima ili djeci bogatih ljudi. No, ponekad to zna da ima i svoje negativne strane. Tako je, naprimjer, junak naše priče bio sabotiran na pudu da ostvari nogometnu karijeru.

Koga, zaboga, briga za šutanjem lopte i trčanjem po zelenim poljanama kada porodica ima višemilionske iznose na računima?

"Ovo je priča o nogometašu koji je rođen i odrastao u porodici bogatoj naftnim i gasnim poslovima. Nijedan član porodice Weghorst, osim samog Wouta, ne vjeruje u njega. Mislili su da nije sposoban da se razvije kao profesionalni igrač", stoji između ostalog u objavi novinara Halea Hendrixa.

Stoga, za nizozemskog napadača od 1,97 metara, svaki gol koji postigne je DA za borbu protiv hiljada NE sa kojima se ovaj tip suočio na svom životnom putu.

Oglasi

Wout je treće dijete u porodici od četiri dječaka, rođen 7. avgusta 1992. godine u gradu u Twenteu u Nizozemskoj. Oktako je mogao da hoda, prema riječima njegovog oca i majke, Fransa i Astrid, Wout Weghorst je volio da smota svoje pelene u loptu da bi se igrao. Možda kada je Wout igrao sa "ovom posebnom loptom", niko u porodici Weghorst nije pomislio da dječak jednostavno priprema prve korake za blistavu nogometnu karijeru.

Weghorst je, ako niste znali, bila jedna od najbogatijih i najpoznatijih porodica u Twenteu. AVIA Weghorst, koju je 1931. osnovao Woutov pradjed, specijalizirana je za trgovinu plinom i rudarstvo, a trenutno je centralna tačka za snabdijevanje gorivom za više od 130 benzinskih stanica u sjevernom, istočnom i južnom regionu centralne Nizozemske. Prema podacima za 2021. godinu, AVIA Weghorst ima prosječan godišnji prihod od 30 miliona dolara.

Oba Woutova starija brata nisu zainteresovana za porodični posao, najstariji Tvan je pilot, dok se mlađi brat bavi karijerom arhitekte. Stoga je Wout dobio velika očekivanja od svojih roditelja, da naslijedi poslovno upravljanje AVIA Weghorst, posebno kada je ubrzo pokazao svoje vrlo dobre akademske sposobnosti.

Ali na kraju, Wout ima još jednu strast i ona se veoma razlikuje od svih članova porodice Weghorst, a to je nogomet.

Oglasi

"Mnogi moji rođaci i prijatelji su me nagovarali da odustanem od nogometa. Rekli su mi, zaboravi nogomet, jer nisam dovoljno dobar da budem profesionalni igrač", rekao je Wout.

Njegov cilj da postane profesionalni nogometaš naišao je na veliko protivljenje njegovih roditelja i mnogih rođaka. I ova činjenica natjerala je Wouta da prihvati oba plana u isto vrijeme: Plan A je da trenira nogomet u amaterskim klubovima u regionu. Plan B je da završi svoje studije kako bi stekao diplomu i kako bi roditelji bili mirni.

To je bio jedini način na koji se Wout nakon toga mogao fokusirati na nogomet. Zato, do sada, iako ima "samo" 30 godina i još uvijek igra u vrhunskom profesionalnom nogometu, Wout već posjeduje dvije diplome. Kao prvu diplomu, sa 20 godina stekao je diplomu poslovne administracije kako bi zadovoljio svoje roditelje. Drugi stepen, šest godina kasnije, je diplomirani sportski menadžment - takođe kako se priprema za život nakon nogometa.

I dok je većina drugih bila u potpunosti podržana i posvećena nogometu, Woutov razvoj karijere išao je teže jer je išao na više strana. Sve do 19. rođendana igrao je amaterski nogomet, čak i tamo je bio rezerva - u jednom klubu u 4. ligi Nizozemske. Ovaj detalj je vjerovatno dovoljan da shvatite koliko je niska početna tačka ovog igrača.

"Uvijek dobijam loše poene od trenera Akademije u DETO-u, čak se i redovno pojavljujem u grupi najgorih mladih igrača u timu. Jedino što mi je pomoglo u ovom periodu je vjera u sebe. Većina ljudi misli da sam ja iluzionista, ali nisam, uvijek vjerujem da ću, uz dovoljno truda, dovoljno odlučnosti i stalnog usavršavanja, prije ili kasnije i sam osvojiti svoj životni san”, rekao je prije više od godinu dana Wout u intervjuu za dnevnik Voetbal International.

Oglasi

Woutova volja da "nikada ne odustane" postepeno je prodirala u misli članova porodice Weghorst, posebno njegove majke, gospođe Astrid. Istina je da niko ne voli njeno dijete više nego što voli sama majka, gospođa Astrid, svojom vezom otvorila prva vrata da pomogne Woutu da se pridruži profesionalnom klubu.

Gospođa Astrid ima blisku prijateljicu, koja je supruga sportskog direktora Willema II, gospodina Jana Van Escha. U razgovorima između njih dvoje, gospođa Astrid je često govorila o Woutovoj krajnjoj želji i strasti za nogometom. A onda je ova informacija stigla do ušiju gospodina Jana Van Esha. Direktor Willem II odlučio je poslati skauta da prati Wouta. Izveštaji o Woutu su bili izuzetno pozitivni i bilo je dovoljno da dvadesetjednogodišnjak zakorači u redove Willema II.

Ali njegovi dani na Akademiji Willem II nisu ispali onako kako je Wout očekivao. Woutov nagli rast u visini otežava mu adaptaciju i ispunjavanje tehničkih zahtjeva trenera. Kao rezultat toga, Upravni odbor i većina trenera Willem II Akademije slažu se oko jedne stvari: Wout nije dovoljno dobar da udvostruči klub i konačna odluka je donesena da se proda Emmenu.

Upravo u Emmenu, gdje je Wout počeo stvarno igrati kao profesionalac, pronašao je put do vrha. 21 gol u 66 utakmica tokom dvije sezone kao odskočnom daskom za dovođenje pravog Wouta u nizozemsku prvu ligu s transferom u Heracles.

Oglasi

Od tog trenutka ovaj momak se nije osvrtao. Dvije briljantne sezone u Heraclesu postale su polazna rampa za dovođenje Wouta u AZ Alkmar, a zatim i u Wolfsburg - dva kluba u kojima je izuzetno blistao - dao je za prvi 45 golova u 86, a za drugi 70 golova na 144 utakmice.

Nakon (ne)zaboravnih pola godine u Burnleyju, kada je Wout postigao samo tri gola u 20 utakmica Premijer lige i završio sezonu 2021/22, klub je ispao, visoki napadač je nastavio da igra dobar nogomet. Otišao je na posudbu u Tursku. U 18 utakmica za Bešiktaš ove sezone postigao je devet golova uz četiri asistencije.

Onda je United platio Bešiktašu oko tri miliona eura za posudbu Wouta do kraja sezone. Sada će imati novu priliku da se dokaže u jednom od najvećih svjetskih klubova i čekat će svoju priliku pokraj Marcusa Rashforda i Anthonyja Martiala, od kojih se po načinu igre i fizonomiji dosta razlikuje.

Njega je Ten Hag doveo jer u njemu vidi nevjerovatnu volju, težnju i mentalnu snagu posebne ličnosti. Uostalom, čovjek koji je dao Argentini dva gola na Svjetskom prvenstvu u Kataru bio je igrač s najvećim pritiskom u prosjeku na 90 odigranih minuta u Premier ligi prošle sezone i među 25 najpokrenutijih premierligaških igrača.

Oglasi

U Woutu, Unitedov menadžer Erik - imućni član bogate porodice Ten Hag koja posjeduje mnogo nekretnina i finansijskih poslova u istočnom Amsterdamu - također vidi sebe. Slični su po mnogo čemu, od napuštanja porodičnog biznisa da bi krenuli na dug nogometni put, do želje da se definišu u ovoj "opasnoj profesiji".

Obojica su to uradili. A sada se nalaze na Old Traffordu, kako bi pomogli Manchester Unitedu da se vrati tamo gdje pripada i gdje odavno nije.

Prva takva prilika je večeras na Emiratesu protiv lidera Arsenala u derbiju Premier lige. Biće to prilika i za debi bogatog momka iz Twentea i za ostvarenje svih dječačkih snova.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Kvote za ovaj meč, ali i za ostale mečeve Premier lige, kao i ostalih evropskih i svjetskih liga, možete pogledati na stranici Volcanobet kladionice. Ponuda za sve sportove nalazi se OVDJE.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije