Japanci su pred Njemačku uzviknuli istu riječ, ali to protiv Hrvata neće uraditi iz jednog razloga

Izuzetno motivisani dočekuju današnji meč osmine finala

Japanci su pred Njemačku uzviknuli istu riječ, ali to protiv Hrvata neće uraditi iz jednog razloga

Endin Čaušević

Hrvatsku danas očekuje utakmica osmine finala Svjetskog prvestva u Kataru protiv selekcije Japana koja je sve iznenadila odličnim igrama u grupnoj fazi, te iz ove ekipe najavili su da će danas "naoštriti oružje" i u stilu samuraja ući u okršaj protiv Vatrenih.

Jasno je da Hrvatska ima ulogu favorita u današnjoj utakmici, ali je Japan u grupnoj fazi pokazao da ih se ne smije tako lako otpisati i da su spremni da igraju sa svim ekipama.

Japan je iznenadio sve pobjedama protiv Njemačke i Španije koje su ovu selekciju na kraju dovele čak do prvog mjesta u grupi što prije početka Mundijala u Kataru sigurno niko nije mogao očekivati.

S druge strane, Hrvatska je imala nešto turbulentniju situaciju u grupi, ali vicešampioni svijeta uspjeli su na kraju da se domognu nokaut faze Svjetskog prvenstva što je sigurno najbitnije.

Iz tabora Japana poručili su da su izuzetno motivisani pred današnji meč i da će učiniti sve što mogu da naprave novu senzaciji i plasiraju se u četvrtfinale.

U centru pažnje pred susret protiv Hrvatske našao se iskusni 36-godišnji reprezentativac ove selekcije Yuto Nagatomo koji je svojom izjavom najbolje dočarao koliko su Japanci motivisani pred današnji susret osmine finala ovog velikog takmičenja.

Oglasi

Nagatomo je poručio da će oni "spremiti" kao i samuraji i da će biti spremni za borbu protiv Hrvatske.

"Često spominjem samuraje jer su oni jako bitni u našoj historiji. I ovaj put ću povući paralelu s njima. Poznato je kako oni prije odlaska u bitku spremaju svoje oružje i poboljšavaju tehniku. Ipak, ako sa strahom odete u bitku onda ne možete koristiti svoje oružje i tehniku najbolje što možete", počeo je Nagatomo i dodao.

"Tako je isto u fudbalu. Taktika i tehnika su važni, ali ako sa strahom uđete na teren onda ste beskorisni. Trenirali smo protekle četiri godine da imamo potrebno samopouzdanje i da nemam straha. Japanski samuraji su poznati u cijelom svijetu i volio bih da se borimo u ovom meču poput samuraja. Volio bih da pokažemo koliko hrabro možemo da se borimo".

Nagatomo je otkrio da su pred utakmicu protiv Njemačke koju su na iznenađenje mnogih dobili sa 2:1 igrači imali poseban pozdrav i uzvik pred utakmicu što samo dokazuje da su strah sveli na minimum.

"Postoji italijanska riječ 'coraggio' koja znači hrabrost. Prije utakmice s Njemačkom svakom igraču sam pružio ruku, a onda smo zajedno svi uzviknuli 'coraggio'. Ako imate hrabrost to se vidi i na vašoj igri. Ujedinjeni smo i svi smo kao jedan što je to najveća snaga ove ekipe Japana", govori Nagatomo i nastavlja.

Oglasi

"Mislim da ne postoji ujedinjeniji tim na ovom Svjetskom prvenstvu od nas. Imali smo snagu i hrabrost da prođemo tako jaku grupu i sada imamo još više samopouzdanja. Danas nećemo uzvikivati 'coraggio' jer nema potrebe za tim s obzirom da hrabrosti imamo više nego ikad prije".

Japan je tri puta na Mundijalu bio u osmini finala i svaki put su poraženi. Prije 20 godina na domaćem terenu pobijedila ih je Turska sa 1:0, a osam godina kasnije u Južnoj Africi su ispali nakon penala od Paragvaja.

Prije četiri godine Japan je bio najbliže prolasku u četvrtfinale kada su vodili sa 2:0 protiv Belgije, a na kraju su u šokantnoj završnici ostali bez pobjede i ispali su s Mundijala u Rusiji.

"Nikada nisam zaboravio tu utakmicu s Belgijom. To nas podsjeća da se nikada ne odustaje i ne slavi prerano. Četiri godine se spremamo da konačno potisnemo to sjećanje i ovdje napravimo iskorak. Četiri puta sam učestvovao na Mundijalu i mogu vam reći da je ovo najjača ekipa koju je Japan ikada imao u svojoj historiji", zaključio je Nagatomo.

Utakmica između Japana i Hrvatske igra se danas s počekom u 16 sati na stadionu Al Janoub u Al Wakrahu. Pobjednik ovog duela u četvrtfinalu igra protiv boljeg iz večerašnjeg okršaja Brazil - Južna Koreja koji se igra od 20 sati.

Također, poznate su kvote i za današnji okršaj Japana i Hrvatske koje jasno pokazuju ko s ulogom favorita ulazi u okršaj za četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Volcanobet kladionica svakodnevno donosi bogatu ponudu za Svjetsko prvenstvo, a današnju možete pogledati OVDJE.

Zapratite Volcanobet kladionicu na Facebook i Instagram profilu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi