Najbolji uz najbolje: Mozzart podržao ovogodišnji Izbor najboljeg sportiste BiH

Stipendisti Mozzarta Lana Pudar i Tea Kovačević na listi odabranih

Najbolji uz najbolje: Mozzart podržao ovogodišnji Izbor najboljeg sportiste BiH

Sponzorski tekst

Najbolji sportisti Bosne i Hercegovine za 2023. godinu su plivačica Lana Pudar, stipendista kompanije Mozzart i košarkaš Džanan Musa. Jednoglasnu odluku donio je žiri 23. izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH. Izbor najboljih domaćih sportista na spektakularnoj manifestaciji u Sarajevu podržala je kompanija Mozzart. Za najperspektivniju sportistkinju izabrana je teniserka Tea Kovačević, takođe Mozzartov stipendista. 

Lana Pudar je i ove godine pisala istoriju bh. sporta i plivanja. Nedavno je osvojila bronzanu medalju na seniorskom EP u Otopeniju, u disciplini 200 m delfin stilom, uz evropski juniorski rekord. To je Lanina deveta medalja ove godine sa velikih takmičenja. Postala je trostruka juniorska prvakinja Evrope i dvostruka svjetska juniorska šampionka. U seniorskoj konkurenciji ima još dva odličja sa Svjetskog kupa. Isplivala je dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Ukupno je plivala 13 finalnih trka na velikim takmičenjima uz podršku kompanije Mozzart.

Opis nije dostupan.

U najužoj konkrenciji bile su još i biciklistkinja Lejla Njemčević i tekvandoistkinja Ada Avdagić.

Opis nije dostupan.

Musa je nakon sjajne prošle godine, u kojoj je izabran za najkorisnijeg igrača španske ACB košarkaške lige u dresu Breogana, što mu je donijelo transfer u veliki Real Madrid, ponovo blistao u "kraljevskom klubu". Bh. reprezentativac je bio jedan od ključnih igrača "kraljevskog kluba" na putu ka evropskom tronu sa prosjekom od 14,8 poena po meču. Izabran je i u idealnu petorku Evrolige. Takođe, drugu godinu uzastopno uvršten je u idealnu petorku španske ACB lige. Sjajan je bio i u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, gdje je u bh. dresu prosječno ubacivao 18 poena.

Oglasi

Opis nije dostupan.

Među tri najbolja našli su se i fudbaler Nemanja Bilbija i tekvondoista Nedžad Husić.

Opis nije dostupan.
Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponio je HŠK Zrinjski koji je osvojio duplu u krunu i postao prvi bh. klub u istoriji koji je zaigrao jednu grupnu fazu UEFA takmičenja. Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Grahovca, glavnog trenera fenomenalne Lane Pudar. Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su teniserka Tea Kovačević, takođe Mozzartov stipendista i talentovani plivač Kenan Dračić. Nagrada za razvoj sporta pripala je Teniskom savezu Republike Srpske. Žiri je nagradu za sportski uzor ovoga puta dodjelio fantastičnom Ismailu Barlovu.

Opis nije dostupan.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom fudbaleru Sarajeva Mirsadu Fazlagiću, čuvenom rukometnom virtiozu Abasu Arslanagiću, kao i čovjeku koji je pisao stranice istorije rukometa u Hercegovini Jošku Staniću. Nagrada za životno djelo posthumno je pripala fudbalskoj legendi Vahidinu Musemiću. Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba sa invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje najboljeg sportiste za osobe sa invaliditetom otišlo članu odbojkaške reprezentacije BiH Safetu Alibašiću, Srca čitalaca „Nezavisnih novina“ i posjetilaca portala ove godine osvojio je mladi rukometaš Stefan Maksimović.

Opis nije dostupan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi