New England doživio prvi poraz, povratak Seattlea

Zanimljiv vikend u NFL-u

New England doživio prvi poraz, povratak Seattlea

O. Lekić

Protekli vikend u NFL-u donio je velika uzbuđenja i nekoliko zaista zanimljivih utakmica.

U Americas Game of the week Seattle Seahawksi su došli do pobjede protiv Pittsburgh Steelersa rezultatom 39:30. 

Meč koji je bio od velike važnosti za obje ekipe, jer obje ekipe su u trci za play off. Seattle prvak od prije dvije sezone, i finalist prošlogodišnjeg finala ove sezone, i pred početak sezone jedan od glavnih favorita za novu titulu ne pruža igre koje se od njih očekuju, pa je tako ovaj meč bio od ogromne važnosti za domaćine. 

Meč je donio mnogo rezultatskih promjena, pa se tako nije znao pobjednik sve do zadnje dvije minute, kada je Seattle touchdownom Douga Baldwina došao do rezultata 39:30 i to je bio kraj.

Quarterback Seattlea Russell Wilson je na svoj 27. rođendan odigrao meč karijere, meč u kojem je kompletirao 21 od 30 pokušaja dodavanja koji su bili dovoljni za 345 jardi, od kojih je pet bilo za touchdown. 

Najveću podršku imao je u tight endu Jimmy Grahamu koji je imao četiri hvatanja za 75 jardi i hvataču Dougu Baldwinu koji je za šest hvatanja zabilježio 145 jarda, i tri touchdowna.

Zvijezda ekipe trkač Marshawn Lynch nije nastupio,a predviđa se da će biti spreman tek za play off, tako da je Thomas Rawls dobio šansu, te je u 21 nošenju zabilježio je 81 jard i jedan touchdown. 

U redovima gostiju quarterback Ben Roethlisberger je također odigrao odličan meč. Imao je kompletiranih 36 od 55 pokušaja dodavanja koji su bili dovoljni za 456 jardi. 

On je najveću podršku imao u hvataču Markusu Wheatonu koji je u meču karijere u devet hvatanja zabilježio 201 jard i jedan postignut touchdown. Trkač DeAngelo Williams je u sedam hvatanja zabilježio 88 jardi, a u nošenju lopte iz osam pokušaja 29 jardi, a postigao je jedan touchdown. 

Veoma važna pobjeda Seahawksa koji su sredinom meča ostali bez Grahama do kraja sezone, koji je pretrpio tešku povredu zbog koje se više neće pojavljivati na terenu ove sezone.

Ovom pobjedom Seattle je u Nacionalnoj konferenciji stigao do šestog, ujedno i zadnjeg mjesta koje vodi u doigravanje, dok su u svojoj NFC Zapad diviziji drugi iza Arizone Cardinalsa.

Pittsburgh je ovim porazom u Američkoj konferenciji pao na osmo mjesto koje ne vodi u play off, a u svojoj AFC Sjever diviziji su drugi iza Cincinnati Bengalsa. 

U meču koji je uslijedio nakon ovog meča sastali su se Denver Broncosi i New Engand Patriotsi. Denver prije ovog meča je bio na skoru 8-2, dok  su njihovi rivali na skoru 10-0. 

Prije ovog meča obje ekipa su bile prve u svojim divizijama što je dovoljno da budu među prve četiri ekipe u ukupnom konferencijskom poretku i obje ekipe sezonu igraju prema očekivanjima, što je ovaj meč činilo još zanimljivijim u najavi. 

Meč u kojem za Denver nije nastupio Payton Manning, nego Brock Osweiler. Taj detalj je malo zasjenio ovako jak meč, ali zanimljivosti nije izostalo. Meč u kojem je bilo dosta promjena u rezultatu, u četvrtoj dionici Denver pravi preokret nakon vodstva New Englanda, te dolazi do prednosti od 24-21 nešto više od minut prije kraja. 

Patriotsi zatim dolaze do field goal pozicije, Gostkowski bez problema pogađa za  rezultat 24:24. Odlazi se u produžetak gdje CJ Anderson dolazi do touchdowna na samom ulasku u produžetak i to je bio kraj, ukupna pobjeda Denvera 30:24.  

Quarterback Denvera Brock Osweiler je imao 23 od 42 kompletirana dodavanja koja su bila dovoljno za 270 jardi, i jedan bačen touchdown. Veliku je podršku imao u hvataču Emanuelu Sandersu koji je u šest hvatanja zabilježio 113 jardi.

Također treba napomenuti dobru partiju CJ Andersona koji je u 15 pokušaja trčanja zabilježio 113 jardi, i dva postignuta touchdowna, od kojih je jedan bio pobjednički. 

U redovima Patriotsa Tom Brady je imao 23 od 42 kompletiranja dodavanja, baš kao i Osweiler, ali razlika je što je Brady zabilježio 280 jardi.  

Pored Bradyja treba napomenuti Brandona Boldena koji je u četiri hvatanja zabilježio 84 jarda, i postigao je jedan touchdown. Pored njega zapažen je bio i po mnogima najbolji tight end lige Rob Gronkowski koji je u šest hvatanja zabilježio 88 jardi i jedan postignut touchdown.

New England je idalje na prvom mjestu Američke konferencije u kojoj se nalaze, dok je Denver treći. U svojim divizijama su također ostali na prvim mjestima, i bit će zanimljivo vidjeti da li će finale konferencije u kojoj se nalaze baš biti između ove dvije ekipe.

U ostalim odigranim mečevima ovog kola na Dan zahvalnosti odigrana su tri meča. U prvom meču Detroit Lionsi su sa rezultatom 45:14 razbili Philadephiju Eaglese s čime su nastup Phille u play offu doveli do minimlanih šansi. 

U drugom meču tog dana sastali su se Dallas Cowboysi i neporaženi Carolina Panthersi, meč u kojem su za Dallas igrali Dez Bryant i Tony Romo, ali ni povratak zvijezda im nije pomogao, Carolina ubjedljivo rezultatom 14:33 dobija meč u gostima i sa skorom 11:0 je jedina neporažena ekipa u ovoj sezoni.

U zadnjem meču te večeri sastali su se Green Bay Packersi i Chicago Bearsi, meč u kojem su domaćini bili ogromni favoriti, ali su ispustili veoma važan meč koji će bitno uticati na njihovu play off poziciju. 

U nedjelju je na rasporedu bilo još 10 mečeva. U vjerovatno najkvalitetnijem meču koji se igrao u sastali su se Atlanta Falconsi i Minnesota Vikingsi. 

Gosti odnose pobjedu sa rezultatom 20:10, i tom pobjedom dolaze na treće mjesto Američke konferencije, dok Atlanta pada na sedmo mjesto koje ne vodi u doigravanje.

Cincinnati Bengalsi opravdaju ulogu velikog favorita protiv St Louis Ramsa i rutinski sa 31:7 dobijaju meč i drugi su tim Američke konferencije, odmah iza New Englanda. 

Houston Texansi veoma važan meč protiv New Orleansa dobijaju rezultatom 24:6, i tako da nakon lošeg starta sezone dolaze na korak do play offa. Jacksonville Jaguarsi kući gube od San Diego Chargersa sa rezultatom 25:31, u duelu ekipa koje nemaju neku pretjeranu šansu za play off. 

U jednom veoma važnom meču ekipa koje se bore za doigravanje Kansas City Chiefsi su kod kuće savladali Buffalo Billse, i dolaze do mjesta koje vodi u među najbolje ekipe lige. 

New York Jetsi pod velikim impertivom pobjede dobijaju meč protiv Miami Dolphinsa sa 38.20 i dolaze na sedmo mjesto Američke konferencije sa dobrim šansama da se nađu u doigravanju. U meču Tennessee Titansa i Oakland Raidersa, gosti su imali kakve-takve šanse za play off, ako pobjede, što su i uradili rezultatom 21:24, i tom pobjedom dolaze do devetog mjesta Američke konferencije i daju sebi nadu za nastup u doigvravanju. 

U meču koji je direktno odlučivao za prvo mjesto NFC Istok divizije, Washington Redskinsi su rezultatom 20:14 savladali New York Giantse i time su sebi dali realne šanse i za nastup u play offu. 

Arizona Cardinalsi su očekivano stigli do pobjede u gostima protiv San Francisco 49ersa rezulatom 19:13  i time su druga ekipa Nacionalne konferencije. 

Bilo jedno veoma zanimljivo kolo, u regularnoj sezoni je preostalo jos pet kola, borba za doigravanje se sve više zahuktava i dosadno sigurno neće biti.

Ovo je bilo kolo nakon kojeg su Carolina Panthersi ostali jedina ekipa bez poraza u ovoj sezoni, i biti će zanimljivo vidjeti da li mogu do 16-0 u regularnoj sezoni. 

Sa ponedjeljka na utorak je ostao da se odigra meč Cleveland Brownsa i Baltimore Ravensa kojim će se kompletirati ovo kolo. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.