U Titovoj 38b se hladi šampanjac: Hoće li FK Sarajevo biti nositelj?
Bordo tim četiri kola prije kraja ima četiri boda prednosti i veoma je blizu šeste šampionske titule u klupskoj historiji

Titula veoma blizu

U Titovoj 38b se hladi šampanjac: Hoće li FK Sarajevo biti nositelj?

Admin Čaušević, foto: Emir Dindić

FK Sarajevo je veoma blizu osvajanja nove titule prvaka BiH, šeste u klupskoj historiji i prve nakon 2015. godine.

Bordo tim je jučer remizirao s Radnikom (0:0) te je obzirom na remi Zrinjskog protiv Mladosti (2:2) zadržao četiri boda prednosti.

Do kraja sezone ostala su još četiri kola te su izabranici Husrefa Musemića izraziti favoriti da titulu prvaka donesu na stadion Asim Ferhatović Hase.

U slučaju da postane šampion Sarajevo bi Bosnu i Hercegovinu predstavljalo u kvalifikacijama za Ligiu šampiona. Koševski premijerligaš bi svoj evropski put počeo iz 1. pretkola elitnog takmičenja.

FK Sarajevo ima koeficijent 4.250 i još uvijek je nepoznato da li će se naći među 16 timova koji će imati status nositelja prilikom žrijeba.

Prema trenutnom stanju Sarajevu pogoduje situacija u pojedinim evropskim ligama i ukoliko do kraja ne bude promjena potencijalni bh. šampion bi imao povlašteni status.

U Armeniji je vodeća ekipa Ararat-Armenia s koeficijentom 1.050, na Malti se u majstorici za titulu prvaka boriti Hibernians(1.050) i Valletta(4.250) nakon što su prvenstvo završili s istim brojem bodova, po 58.

Bordo timu na ruku ide i situacija u Albaniji gdje prvo mjesto suevereno drži Partizani (3.000) koji pet kola prije kraja ima devet bodova prednosti u odnosu na Kukesi (4.750).

Za sada su poznata četiri nositelja. To su prvaci Velsa, Slovačke, Švedske i Litvanije: New Saints, Slovan Bratislava, AIK Stockholm i Suduva.

Među nenositeljima sigurno neće biti šampioni Mađarske (Ferencvaroš), Estonije (Kalju Nome), Islanda (Valur Reykjavik), Sjeverne Irske (Linfield), Farskih Ostrva (HB Torshavn), Latvije (Riga) i Gruzije (Saburtalo Tbilisi).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U žrijebu prve runde kvalifikacija će učestvovati 32 ekipe koje će biti podijeljene na nositelje i nenositelje u dvije grupe od po 10 ekipa, te jednu grupu od 12 timova.

Inače, za razliku od FK Sarajevo u HŠK Zrinjski ne moraju da "razbijaju glavu" mislima oko povlaštenog statusa u žrijebu. Plemići bi s koeficijentom 5.250 u slučaju četvrte uzastopne titule sigurno bili nositelji.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Fcs
SARAJEVO ŠAMPION!!!
29 0
AmarHZ
gotovo je sve Sarajevo šampion sad samo čekam slavlje ispred vječne
27 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi