Vinko Marinović objasnio kakvu ulogu će imati Tino Sven Sušić u ekipi Sarajeva

Trener bordo kluba za SportSport.ba

Vinko Marinović objasnio kakvu ulogu će imati Tino Sven Sušić u ekipi Sarajeva · Intervju

E. Škorić

Fudbaleri Sarajeva već neko vrijeme nalaze se na pripremama u Antaliji gdje se punom parom spremaju za izazove koje ovaj tim očekuju u nastavku Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Nakon prvog dijela sezone bordo klub se nalazi na prvoj poziciji sa 36 bodova i ima bod prednosti u odnosu na Željezničar. Pred početak priprema za drugi dio sezone Sarajevo je imenovalo novog trenera, a kormilo je preuzeo Vinko Marinović.

Marinović je prethodni period bio na klupi mlade reprezentacije BiH, te je priznao da jednostavno nije mogao odbiti poziv s Koševa jer je za njega to izazov koji se ne odbija. Novi trener Sarajeva na pripremama se fokusirao na mnogo toga, te je igračima odmah prenio svoje zamisli i ono što očekuje od njih.

Na pripremama u Antaliji razgovarali smo sa trenerom bordo kluba pred početak drugog dijela sezone. Marinović se na početku razgovora osvrnuo na činjenicu da je dao šansu mladim igračima, a prije svega to se odnosi na "akademce" Salčinovića i Islamovića, te je on zadovoljan s onim što je vidio.

"Dobili su priliku, mislim da su dobro i radili. Islamović se oporavio od duge povrede i obzirom na to zadovoljan sam kako se pokazao i koliko je radio. Sa njim smo morali biti i malo pažljiviji i to je razlog zbog kojeg nije dobio priliku u svakoj utakmici".

"Što se tiče Salčina, on je spletom okolnosti dobio priliku na poziciji lijevog beka. Mislim da je za sad stvarno dobro odigrao i želio sam da vidim možemo li ozbiljnije računati na njega na toj poziciji. Očekujem da nastavi igrati na ovom nivou i sigurno da ima još dosta potencijala za napredak", rekao je Marinović na početku razgovora za SportSport.ba.

Sarajevo je nedavno potvrdilo dolazak velikog pojačanja, a to je Tino Sven Sušić. Konkurencija u veznom redu je "žestoka", a Marinović je otkrio kakve zamisli ima s bivšim bh. reprezentativcem.

"Sušić je malo drugačiji igrač tip igrača. Njega više vidim kao igrača koji će biti organizator igre, te razigravati ostatak ekipe", kratko je poručio strateg Sarajeva.

Marinović je priznao da se dosta pažnje od početka posvetilo odbrani koja je na pripremama izgledala dosta dobro.

"Krenuli smo od te faze odbrane. Dobra i sigurna odbrana potrebna nam je da bi bili bezbjedniji u fazi napada i u situacijama kada vršimo visok presing. Vrlo sam zadovoljan sa napretkom igrača u igri u defanzivi".

Hrvoje Miličević je također tokom zimskog prelaznog roka pojačao Sarajevo, a Marinović ga je koristio na pozicijama stopera i zadnjeg veznog i itekako je zadovoljan s onim što je on pokazao.

"Miličević može da pokrije obje pozicije, a želio sam da vidim na kojoj se bolje snalazi. Ono što me raduje je to da se odlično pokazao u oba slučaja, te mislim da smo dobili igrača koji vrlo kvalitetno može pokriti poziciju stopera, ali i zadnjeg veznog".

Do kraja prelaznog roka ostala su još četiri dana i čini se da bordo klub više neće dovoditi pojačanja. Marinović je priznao da je zadovoljan s igračkim kadrom kojeg ima na raspolaganju, te da su uspjeli dovesti kvalitetne igrače što je inače teško tokom zimskog prelaznog roka.

"Gledali smo da dovedemo igrače koji imaju kvalitet i one koji igraju na pozicijama gdje smo deficitarni. Mislim da možemo biti zadovoljni sa ekipom koju imamo. Zimski prelazni rok je malo teži za dovođenje kvalitetnih igrača, ali mislim da smo ipak u tome uspjeli. Sada nam preostaje da sa ovom ekipom koju imamo ispunimo zacrtane ciljeve u nastavku sezone".

Na pripremama je šansu dobio i Nathan Crepaldi da Cruz koji je izgledao dosta razigrano na prijateljskim mečevima.

"Cruz je pokazao jednu dozu kvaliteta, vrlo je brz i dobro razmišlja u fazi napada. Nadam se da će nastaviti ovim tempom".

Od teške povrede oporavio se i Selmir Pidro koji se lagano vraća u tim. Marinović je poručio da očekuje da će se ovaj mladi igrač u narednim danima u potpunosti vratiti u trenažni proces.

"Očekujem da će se Pidro u narednim danima vratiti u potpuni trenažni proces. On je imao jednu vrlo nezgodnu povredu, te treba biti oprezan sa njim. Iz iskustva znam koliko je nezgodan povratak na teren nakon teške povrede i uvijek tu postoje neke popratne poteškoće i komplikacije".

Marinovića smo pitali da li vjeruje da je Sarajevo spremno da u bližoj budućnosti igra u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, te da li je Uprava kluba postavila neki cilj pred njega što se tiče evropskih utakmica.

"U momentu smo fokusirani na domaće prvenstvo. Sa dobrim radom u kontinuitetu, iskustvom i stvarenjem jake ekipe naravno da možemo očekivati dobre rezultate".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Sarajevo je klub koji za obavezu ima osvajanje trofeja, ali posljednjih godina je značajna pažnja posvećena i Akademiji i izgradnji igrača. Marinovića smo pitali na kraju razgovora šta je veći prioritet trofeji ili razvoj igrača.

"Dok sam bio selektor, najviše igrača sam imao iz FK Sarajevo, upravo zbog tog dobrog rada sa mladim igračima kroz Omladinski pogon. Bitno je i jedno i drugo, uspjeh Akademije se ogleda u broju mladih igrača koji se probiju u prvi tim". zaključio je Marinović na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Asim
U SUSICU VIDIS IGRACA KOJI CE BITI ORGANIZATOR NA SREDINI TERENA. KLIS IZ BUTUROVIC POLJA IMA NA TOJ POZICIJI BOLJEG MOMKA.
1 17
Seher Rajvosa
CUJ kakvu ce ulogu imati, imace ulogu da gine na terenu kao i svaki igrac koji igra za grb FK Sarajeva.
15 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi