Željezničar uspješno poslovao u drugom kvartalu 2022. godine
FOTO: T. Hebib

Izdali saopštenje za javnost

Željezničar uspješno poslovao u drugom kvartalu 2022. godine

Haris Zilić

FK Željezničar izdao je saopštenje za javnost u kojem se navodi o uspješnom poslovanju u drugom kvartalu 2022. godine.

Pomenuto saopštenje kluba sa Grbavice, prenosimo u cijelosti bez izmjena.

"S ciljem nastavka transparentnog i društveno odgovornog poslovanja, Fudbalski klub Željezničar je pripremio informacije o poslovanju za prvih šest mjeseci 2022. godine i ovim putem ih prezentira svojim vjernim navijačima kao i cijeloj javnosti u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

U prvih šest mjeseci Klub je ostvario prihode u iznosu od 2.030.419 KM. Ukupni rashodi u istom periodu su iznosili 2.047.480 KM. Iz navedenog je vidljivo da Klub uspješno posluje i da je zaustavio dugogodišnji negativni trend finansijskog poslovanja.

Najveća prepreka za daljnji razvoj Kluba, kako u takmičarskom tako i u infrastrukturnom segmentu, jesu naslijeđene obaveze Kluba koje sa 31.12.2021. godine iznose cca 7 miliona KM bez uračunate kamate na porezni dug. Servisiranje ovih obaveza predstavlja veliki problem za tekuće poslovanje Kluba i ozbiljna je kočnica za njegov dalji razvoj. Osim navedenog, Klub ima potencijalnih obaveza od cca 3 miliona KM, bez uračunate kamate, za sudske sporove koji su u toku.

Uprkos svemu, Klub je uspio da osigura licencu za takmičenje u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine, izvršio finansijsku stabilizaciju, započeo reorganizaciju Omladinske škole i znatno ojačao administraciju Kluba. Prvi tim je pojačan u granicama finansijskih mogućnosti i obezbijeđene su kvalitetne pripreme pred novu sezonu. Klub će učiniti sve da u okolnostima stabilizacije ostvari sportski rezultat koji dolikuje njegovom imenu.

U periodu 1.1. – 30.6.2022. godine isplaćeno je šest plata uposlenicima Kluba (administracija, prvi tim, stručni štab i omladinska škola) u koje su uključene i plate po osnovu duga iz prošle godine, te je uplaćen i određeni dio reprograma i sporazuma prema bivšim uposlenicima. Do kraja jula je planirana isplata još jedne redovne plate svim uposlenicima.

Za šest mjeseci 2022. godine na ime poreza i doprinosa plaćeno je ukupno 427.982 KM. Za PDV je izdvojeno 36.270 KM. Nisu uzimani krediti niti pozajmice za tekuće poslovanje Kluba. Redovno se servisiraju obaveze po dva kredita koji su uzeti u prethodnim godinama kao i prema većini dobavljača.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Klub se zahvaljuje našim vjernim navijačima na prekrasnom otvaranju nove sezone i izvrsnoj posjeti koja nam daje nadu u našu svijetlu budućnost. Veliko hvala na podršci akciji učlanjenja preko 12.000 članova koja nam je pomogla da obezbijedimo licencu.

Klub iznad svakog imena!, stoji u saopštenju FK Željezničar.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

komshija
Sta je ovdje pozitivno. Pa prihodi su samo od navijaca, da li je uprava toliko nesposobna da ne moze namaknuti ni milion godisnje. Ocigledno jeste jer stara dugovanja nisu dotaknuta. Ovako kako se trenutno vodi FK Zeljeznicar to moze svako. Minimalna ulaganja odnosno rasporedjivanje novca koji je izmuzen od navijaca. Bojim se da ce ove godine biti teska borba za opstanak. Mora se naci novi model poslovanja jer dugovanja niko nece otplatiti niti otpisati, uprava MORA naci novac za to.
9 0
Dragan_B
Cekaj ba pa rashodi su veci od prihoda.. kako pizitivno ??
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi