Bomba iz Hrvatske: Plenković kreće po Zdravka Mamića, spominje se i Čović, sprema se izručenje?

Za sada to nije moguće, ali u komšiluku imaju jasan cilj

Bomba iz Hrvatske: Plenković kreće po Zdravka Mamića, spominje se i Čović, sprema se izručenje?

Samir Mlaćo
Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić već godinama je u našoj zemlji. Mamić ne može, bar za sada, biti izručen Hrvatskoj i vrijeme provodi u Međugorju, Mostaru...

Pitanje je da li će ikad i biti isporučen Hrvatskoj, a list Nacional danas donosi eksluzivnu priču i navodi da se dogovara Mamićevo izručenje.

Nacional navodi da hrvatski premijer Andrej Plenković kreće po Mamića, te da planira obnoviti prtiisak na našu zemlju kako bi isporučila Hrvatskoj popularnog Maminja na izručenje kazne.

"Ministar pravosuđa Ivan Malenica ima jasan Plenkovićev nalog da poduzme sve što se može radi njegova izručenja, a sada će se ti napori ponoviti u svjetlu kadrovskih promjena na čelu Ministarstva pravde BiH. Štoviše, Ivan Malenica sastat će se s novim ministrom pravde BiH, razgovarati o bilateralnim temama i izričito ponovo staviti na stol temu o izručenju Zdravka Mamića. Potvrdio je to Nacionalu visoki izvor blizak hrvatskom premijeru….“, prenosi Nacional.

Također, izvor blizak Vladi Hrvatske za Nacional je kazao da je dovoljno da Plenković nazove prvog čovjeka HDZ-a BiH Dragana Čovića i to ga ljubazno zamoli.

Oglasi

Ipak, postavlja se pitanje da li je to samo želja vlasti u Hrvatskoj ili ipak realnost. Mamić sigurno neće moći da mirno spava, a nedavno je kazao da potpisuje kapitulaciju i odlazak iz Dinama s kojim je napravio velike stvari.

Dinamo je postao pravi gigant, a Mamiću idu velike pohvale za to.

Mamić je pobjegao u našu zemlju nakon što je u Hrvatskoj osuđen na 6,5 godina zatvora zbog malverzacija s novcem dok je bio na čelu zagrebačkog Dinama.

On je odlukom Vrhovnog suda Hrvatske dobio zatvorsku kaznu, ali i naređeno je izuzimanje imovinske koristi od 52 miliona kuna.

Mamić je osuđen zbog izvlačenja 116 miliona kuna iz Dinama, ali se s tom kaznom nikada nije pomirio

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Sredinom 2021. godine njegova supruga Marina uplatila je Hrvatskoj veliki novac koji je on dugovao ovoj zemlji. Naime, radi se o supruzi Marini koja je uplatila 45 miliona kuna što je iznos određen pravosnažnom presudom iz marta 2021.godine.

Mamić posjeduje bh. državljanstvo i po zakonu ne može biti izručen drugoj zemlji.

Top Komentari

Mi_Ro
Nebih čovjeka nikad izručio. Da naši u klubovima imaju imalo pameti uključili bi ga u neki klub da im bude barem kao savjetnik jer je lik spreman da uradi čudo iz ničega a nama takvi trebaju da ožive i ono malo sto nam je od fudbala ostalo.....
3 0
Jadnimi
Znači, umjesto promjena izbornog zakona, mjenja se zakon o izručenju BH građana.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi