Nestvarna drama: Totalni haos u zadnjem krugu, uništeni bolidi na sve strane i užasan cirkus!

Verstappen pobijedio, ali direkcija utrke se obrukala

Nestvarna drama: Totalni haos u zadnjem krugu, uništeni bolidi na sve strane i užasan cirkus!

Endin Čaušević

Max Verstappen nastavio je svoju dominaciju u Formuli 1 jer je danas uspio da pobijedi i na Velikoj nagradi Australije, ali utrku u Melbourneu obilježila je nevjerovatna drama, haos i cirkus koji smo gledali u posljednjem krugu.

Verstappen vozi u zaista nevjerovatnoj formi što je demonstrirao i danas u Melbourneu iako je imao poprilično loš start utrke, ali druga dešavanja na stazi pomogla su aktuelnom prvaku svijeta da ponovo dođe do prve pozicije i nove pobjede.

Odlično je danas startao George Russell koji je u prvoj krivini uspio da prestigne Verstappena, a ubrzo nakon toga to je uradio i Lewis Hamilton, te su Mercedesi imali prve dvije pozicije u utrci.

No, slavlje u garaži njemačke ekipe nije dugo trajalo. Ubrzo nakon početka veliku grešku pravi Alex Albon koji je izletio sa staze, a direkcija utrke odlučila se za crvenu zastavu što je upravo najviše pomoglo Verstappenu.

Najveći gubitnici bili su Russell i Sainz koji su krug prije toga mijenjali gume. Nakon novog starta Verstappen je uspio ubrzo prestići Hamiltona i preuzeti lidersku poziciju koju je čuvao do kraja utrke.

Nakon nastavka katastrofa za Mercedes jer je Russell zbog kvara na bolidu morao da odustane, ali je dan uspio barem malo da spasi Hamilton.

Oglasi

Činilo se da će Max rutinski da završi utrku, ali sve se promijenilo pet krugova prije kraja. Magnussen griješi i udara u zid zbog čega je utrka ponovo morala biti prekinuta zbog dijelova bolida Haasa na stazi.

To je ponovo vratilo pravu dramu u utrku, te smo još jednom gledali start iz mjesta koji nam je donio totalni haos na stazi.

Verstappen i Hamilton su odlično startali i zadržali pozicije, no na stazi smo gledali u prvih nekoliko krivina uništene bolide na sve strane i totalni haos zbog čega je ponovo istaknuta crvena zastava.

Najveći gubitnici mogli su biti vozači Aston Martina, Fernando Alonso i Lance Stroll, koji su izletjeli sa staze i skoro upropastili odličnu utrku danas, ali ih je spasila direkcija utrke na kraju i vratila na pozicije koje su imali prije tog restarta. Veliki haos desio se i s vozačima Alpine koji su se zakucali jedan u drugog.

Oglasi

Gasly i Ocon su bili odlični danas, no sve to upropašteno je u tom restartu. Pored njih utrka je završena bila još za De Vriesa i Sargeanta koji su također imali incident na stazi.

No, novi haos donijela je i direkcija utrke odlukom da se utrka ponovo nastavi i da se odveze "počasno" jedan jedini krug. Stavili su svoj poredak prije restarta i vratili Alonsa na treće mjesto, te je Španac na kraju završio na postolju što je i zaslužio prije nego što ga je Sainz izgurao sa staze.

Sainz je trebao da završi četvrti, ali je kažnjen s pet sekundi zbog kontakta s Alonsom i ostao je u potpunosti bez bodova. Ova odluka izazvala je lavinu kritika jer je direkcija utrke vratila poredak s tog restarta, a kaznili su vozača Ferrarija za nešto što se desilo nakon toga zbog čega je on bio bijesan i tražio je da razgovara s čelnicima Formule 1 nakon utrke što je potpuno opravdano jer je poništeno sve ono što se desilo nakon restarta, a on je svejedno kažnjen.

Direkcija utrke napravila je totalni cirkus na samom kraju i upropastila utrku svojim odlukama. No, konačan poredak na kraju bio je Verstappen, Hamilton, Alonso, Stroll, Perez, Norris, Hulkenberg, Piastri, Zhou, Tsunoda, Bottas i Sainz. Utrku nakon cijele drama i cirkusa završilo je tek 12 vozača, a osam njih je odustalo.

Također, na kraju treba istaći i da je očajan vikend imao Charles Leclerc koji je izletio sa staze već u prvoj krivini i tu je za njega utrka bila završena.

Top Komentari

Chelsea1
Nakon ispadanja Albona trebali su zavrsiti trku iza sigurnosnog vozila, za nas gledaoca bilo je zanimljivo vidjeti jos jedan start u zadnjem krugu.
0 0
Melo15
Ne razumijem ko postavlja ove naslove. Ovo vi trebalo da bude sportski sajt i ne blamirati se vec postaviti ljude koji se razumiju u sport a ne objavljivati naslove kao Kurir/Skandal itd.. Kakvi su ovo naslovi, nije vam ovo Zadruga, upravo smo gledali najbolju utrku i zadnje dvije godine…
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi